• Bart van Vlijmen

Zussen bieden kantoorruimte voor kleine ondernemers aan

HAARLEM In de Figeehal aan het Spaarne opent 1 oktober een nieuwe office space voor de kleine en middelgrote ondernemer in Haarlem. Het doel van de office space is om de schaarste op de Haarlemse kantoormarkt voor kleine ondernemers op te lossen.

Op 1 oktober beginnen de eerste ondernemers in het industriële pand aan het Spaarne. Jasmijn en Lyla Kok, de oprichters van Haarlemse oppasservice Nanny Nina, kozen na lang zoeken de Figeehal als locatie voor de nieuwe shared workspace. Samen met de eerste huurders toveren ze het oude industriegebouw om tot een 'membersclub voor kleine ondernemers'. Als het aan de zussen ligt is aan de keukentafel alleen werken niet meer nodig. "Met de nadruk op de kleine ondernemer moet het concept zich onderscheiden in een booming co-workingmarkt, waar de laatste jaren talloze gedeelde kantoren werden geopend", zo laten ze weten.

Huren bij een bestaande ruimte wilden de jonge ondernemers niet. "Je moet betalen voor elke minuut dat je een vergaderruimte gebruikt. Erger nog zijn de ouderwetse vloertegels en de systeemplafonds". Het 175m2 grote pand is net wat kleiner dan de dames in gedachten hadden. "Maar we dachten: laten we eerst maar eens kijken hoe dit gaat en zo blijft het wel echt gezellig. We zochten al lang naar een fijn kantoor voor ons bedrijf waar we met twee tot vijf man kunnen zitten. Maar Haarlem is het kantoor aanbod voor bedrijven tussen de twee en tien man heel klein, er zit bijna niets tussen aan je keukentafel of in een cafeetje werken en meteen een kantoor voor twaalf man huren".

Printen en koffie worden allemaal opgenomen in de huurprijs en met een industriële en elegante inrichting is The Haarlem Office een soort kleine WeWork. "We gaan voor een stijlvol ingerichte ruimte, met industriële look. Dit pand leent zich daar uitstekend voor. Het moet gewoon fijn voelen en door het dakraam en de hoogte gaat dat vast goedkomen".

Een aantal bedrijven heeft zich reeds aangemeld als lid van de ondernemersbroedplaats: een marketingbureau, interieurontwerper, customer care office en de oppasservice zelf. Qua diversiteit lijkt het vooralsnog een mix te worden van creatieve ondernemers. "Waar de eerder in Haarlem gestarte Tribe hub zich specifiek richt op de vrouwelijke ondernemer, streven wij naar een 50/50 verdeling van man vrouw onder de members", laten de dames weten.

Voor 199 euro per maand kunnen ondernemers een flex bureau huren, mits ze zich aanmelden voor de opening op 1 oktober. Vaste en afgescheiden ruimten kosten 269 euro per werkplek per maand. Op dit moment zijn er nog acht plekken beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.haarlemoffice.nl.