• Stefan en Arnout van Vishuysch Haarlem.

    Willem Brand

Vishuysch Haarlem gaat voor beste kwaliteit

HAARLEM Haarlem, om precies te zijn Schalkwijk, is een nieuwe viswinkel rijker, Vishuysch Haarlem. 'Aanpoten en kwaliteit leveren' is het devies van de jonge Katwijkers die de zaak runnen.

Zodra je de winkel binnenkomt, vallen onmiddellijk de oude foto's van Katwijkse bomschuiten, een Katwijkse nettenboetster en de 'Kattukse wurft' (Katwijkse boulevard, red.) op. Hieruit blijkt meteen welk bloed door de winkel stroomt. Het team van Vishuysch Haarlem bestaat voornamelijk uit mensen uit het vissersdorp dat door zijn ligging lang zijn identiteit wist te behouden.

,,We zijn Katwijkers en daar zijn we trots op, maar onze winkel heet Vishuysch Haarlem, want de aandacht gaat naar Haarlem", zegt Arnout Remmelzwaal. ,,Katwijkers zijn vrij direct. Maar vanuit een dolletje heb je wel vaak een gezellig praatje. We staan hier voor ons plezier en dat stralen we ook uit. De klant moet het idee hebben dat hij in een gezellige winkel komt. Wat we uit Katwijk meenemen zijn onze ervaring en onze visserscultuur. Aanpoten en kwaliteit leveren, daar staan we voor. Dat zijn onze Katwijkse normen en waarden".

Dat kwaliteit bovenaan staat, blijkt bijvoorbeeld uit de kibbeling, die wordt gebakken met verse kabeljauw in plaats van goedkopere diepvriesalternatieven. Kwaliteit zit 'm ook in de diversiteit. Remmelzwaal: ,,Hebben we iets niet in huis, dan hebben we het op bestelling twee dagen later wel, mits de zee zo vrijgevig is geweest. Medewerker Stefan: ,,Iemand zei laatst nadat hij een en ander had geproefd dat het 'm deed denken aan een snoepwinkel".

De winkel is een feest van herkenning en tegelijk een ontdekkingsreis. Uit het assortiment verse vis: makreel, dorade, zeebaars, rode poon, schol, kabeljauw, pieterman, oesters, gamba's en schelpen. Wat Vishuysch Haarlem ook heeft, zijn lekkere broodjes, ambachtelijk bereide salades (onder andere tonijn, krab, makreel), visssalade's en hapjesschotels en roerbakmaaltijden met dagverse groenten van de lokale groenteboer. En natuurlijk de Hollandse nieuwe haring, vers van het mes. Het eten van haring in Katwijk (zie de foto in de winkel) gebeurt nog altijd met het staartje in de hand. Dat was voor de Katwijkers even wennen. Hier gebeurt het in stukjes met uitjes en zuur, zoals de driejarige Coco doet als de verslaggever arriveert. Want in de winkel is ruime gelegenheid om je visje op te peuzelen.

De paling heeft indruk gemaakt op Marcel de Vries, die er elke vrijdag voor uit Hoofddorp komt. ,,Smelt op je tong", zegt hij. Hij is zó enthousiast dat hij erbij vertelt hoe hij de paling nuttigt. ,,Ik stroop het vel eraf en dan lepel ik het vet eraf en doe dat over de gefileerde paling. Heel even laten liggen en dan met vers stokbrood met roomboter oppeuzelen".

Hou de Facebook-pagina van het Vishuysch Haarlem voor alle acties in de gaten. De winkel op de Rivièradreef 5 in winkelcentrum Schalkwijk is open van dinsdag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. Telefonisch is het bedrijf te bereiken via 023-2001511.