• Ine Tacken-Maaskant

Vers brood vroeg in de ochtend

HAARLEM De Haarlemse ondernemer van het jaar, Erwin Miedema, lanceerde onlangs Bready: de start-up die iedere ochtend vers brood aan de voordeur hangt.

Genoeg van oud brood mee naar school? Klaar met bevroren boterhammen? Bready komt te hulp. Deze broodbezorgservice maakt de ochtend niet alleen makkelijker maar ook lekkerder door 's morgens vroeg vers brood aan de voordeur te hangen. Op bready.nl kan men tot middernacht brood bestellen voor de volgende dag. De bestelling wordt 's nachts vers gebakken, en de volgende ochtend vóór 7 uur door een fietskoerier geleverd. Er wordt niet aangebeld, maar de bestelling wordt aan de deurknop gehangen. En voor de voordeuren zonder greep heeft Bready een ingenieus ophangsysteem voor de brievenbus bedacht.

De logistieke uitvoering van Bready is een flinke kluif. Terwijl de klanten liggen te slapen begint Bready te bakken. Ondertussen verdeelt de zelf ontwikkelde applicatie de orders over de verschillende bezorgroutes. Na het samenstellen van de orders komen Bready's eigen fietskoeriers in alle vroegte in actie. Zij brengen het verse brood tussen 6 en 7 uur 's ochtends van deur tot deur.

Het oorspronkelijke idee voor Bready komt van ondernemer Erwin Miedema (Haarlems ondernemer van het jaar 2016) en zijn vrouw Kirsten Zwart. ,,Wij baalden van de oudbakken boterhammen die we 's ochtends op ons bord hadden. Waarom hangt vers brood alleen in het buitenland, op vakantie aan de deur, maar niet thuis? Er kan tegenwoordig zoveel online besteld en bezorgd worden, waarom geen vers brood? Zo is het idee van Bready rond mei 2017 geboren: een service die de ochtenden met een druk gezin makkelijker en relaxter maakt".