• Sabine Kerkhoven

Van der Spek juryvoorzitter Haarlemse Ondernemers Prijs 2018

HAARLEM De voorbereidingen voor de Haarlemse Ondernemers Prijs 2018 zijn al in volle gang. Een van de eerste klussen is de samenstelling van de jury. Met de benoeming van Pieter van der Spek als juryvoorzitter is een belangrijke stap gezet. Hij was al twee jaar jurylid, maar is 'gepromoveerd'. ,,Haarlem heeft heel veel uitstekende ondernemers'', luidt zijn relaas. ,,We kunnen de beste op deze manier in beeld brengen en Haarlem als ondernemersstad promoten. We kunnen echt wel wat meer pit in onze economie stoppen.''

De Haarlemse Ondernemersprijs (HOP) bestaat vier jaar en heeft een vaste plek binnen het bedrijfsleven bereikt. ,,Het is echt een wedstrijd van en voor ondernemend Haarlem geworden'', aldus Van der Spek. ,,Het wordt ook breed ondersteund door bedrijven, de gemeente, het beroepsonderwijs en ondernemersverenigingen. De wedstrijd en de finale-avond worden serieus en professioneel georganiseerd door een team onder leiding van initiatiefnemer Rob Wieleman.''

KANDIDATEN De HOP wil ondernemerschap, Haarlemse ondernemers en Haarlem als ondernemersstad beter in beeld brengen. Ondernemers kunnen aan de wedstrijd meedoen. Ze moeten wel van goede huize komen, want de kandidaten gaan door een heel traject; een uitgebreid informatieformulier inleveren, een individuele pitch voor de jury, een uitgebreide financiële check, een bedrijfsbezoek van de jury en tenslotte de finale-avond met livepresentaties en interviews voor een overvolle zaal. Eerdere winnaars waren Michael Hagen (IDchecker), Tim Várdy (Timon Enterprise), Erwin Miedema (Domus Magnus) en Paul Hoefsloot (JP Haarlem Delivery).

,,Ik heb er heel veel zin in'', stelt Van der Spek, die zich richt op zijn om de jury voor de 2018-editie samen te stellen. ,,We willen een breed en sterk team. De leden moeten uitstekend ondernemer zijn en aan allerlei eisen voldoen. Ze gaan natuurlijk wel topondernemers toetsen aan de wedstrijdcriteria.'' De nieuwe juryvoorzitter - hij volgt advocate Margot Span (Köster Advocaten) op - heeft zelf een indrukwekkende staat van dienst als ondernemer. Hij werkte lang als bakker onder de bedrijfsnamen Van Vessem en Van Vessem & Le Patichou. Sinds een aantal jaren ontwikkelt Van der Spek commercieel vastgoed. Zo heeft hij nu meerdere bedrijfsverzamelgebouwen: StofLab Haarlem, FigeeCenter, De BakkeRij (in de voormalige bakkerij van Van Vessem).

De Haarlemse Ondernemersprijs 2018 start in december. De grote finale-avond is maandag 9 april in De Lichtfabriek (Minckelersweg 2) in de Waarderpolder. Meer informatie staat op www.haarlemseondernemersprijs.nl.