• Willem Brand

Van Berkel opent zijn Petossi

HAARLEM In 2014 keken 1 miljoen nieuwsgierigen naar de finale van het televisieprogramma 'MasterChef'. Bart van Berkel won. Voor hem ging dinsdag 22 augustus een droom in vervulling met de opening van zijn eerste restaurant: Petossi (Lange Veerstraat 15).

Het was voor Van Berkel meteen flink aanpoten; van 11.30 uur tot 15.00 uur was voor 25 genodigden een perslunch van maar liefst zes gangen voorzien. 's Avonds zat zijn zaak, qua inrichting hip en huiselijk tegelijk, zo goed als vol.

HOBBY Ook nummer 4 van de 'MasterChef'-editie van 2014, Bojana Snijders-Nikodijevic, was present. In de keuken hielp nummer 3, David Pauka, een handje. Van Berkel's vrouw Annique was er eveneens bij betrokken. Zij vertelde bij het welkomstdrankje, oude jenever met Dutch limonade, dat hij in 2012 het roer omgooide door zijn ict-bedrijf te verkopen en zich op zijn hobby te sorten. Koken was volgens haar voor hem een manier om tot rust te komen. ,,Als hij het even niet zag zitten, dook hij de keuken in. Bart kookte graag voor vrienden en familie, en gooide toen al zijn ziel en zaligheid erin.''

Snijders-Nikodijevic typeert de eigenaar als 'enorm gedreven'. ,,Tijdens de twaalf weken van 'MasterChef' ging hij in de weekeinden nog stage lopen bij andere chefs.'' Daar is een boek met 'signature dishes' uit voortgekomen.

,,Petossi is geen Italiaans restaurant'', aldus Van Berkel. ,,Ik kon geen naam verzinnen, totdat ik een prakkie boerenkoolstamppot - gemaakt door mijn schoonmoeder - in de koelkast zette. In Brabant noem je dat 'petossi'.'' De naam staat symbool voor de Hollandse keuken, op z'n best door eenvoud en seizoensgebondenheid. Mooie Nederlandse producten krijgen hier een internationale wending. Zo wordt gasten als amuse een poffertje van boerenkool voorgeschoteld. Het voorgerecht: scheermes en pijlinktvis, afkomstig uit de Noordzee, maar met een Japans tintje. Erna: bloemkool in drieën, op z'n Italiaans. De eendenborst met dropsaus is zijn 'signature dish'.

De ambitie is groot. Bij Petossi wordt wekelijks voor een deel het menu aangepast. Dat bestaat uit twee tot zes gangen. Meer informatie staat op www.petossi.nl.