Representatief overzicht ter ere van schilder Lampe

BLOEMENDAAL Kunstschilder George Lampe (1921-1982) krijgt een eerbetoon bij Zocherlounge (Zocherlaan 1). Dat gebeurde in 2013 voor het laatst met een overzichtstentoonstelling in de Haagse Pulchri Studio. De organisatie gebeurt nu in samenwerking met Galerie Nieuw Schoten (Frans Halsstraat 17) in Haarlem.

EXPERIMENTEREN Na de Tweede Wereldoorlog werkt Lampe als illustrator voor het Haagsch Dagblad en Vrij Nederland. Tijdens de begintijd van de wederopbouw klinkt alom de roep tot verandering. In Amsterdam vullen de experimentelen dit in en in Den Haag is het Verve, waarbij hij zich aansluit. Deze kunstenaarsgroep heeft in 1951 hun eerste expositie.

De tekenaar en schilder ontmoet bij Vrij Nederland de jonge journaliste Bibeb met wie hij trouwt. Wanneer zij als interviewster furore maakt, ontwikkelt Lampe zich als een belangrijk kunstenaar binnen de Nederlandse avant-garde. Zijn voortrekkersrol blijkt uit zijn initiatief tot oprichting van schildersgroep Fugare, die in 1960 in de Pulchri Studio voor het eerst naar buiten treedt. Hij is een groot voorstander van vernieuwing en verwacht meer ruimte voor abstractie en het experiment. Lampe wordt later directeur van de Vrije Academie in Den Haag en brengt solotentoonstellingen, in binnen- en buitenland. Hij schrijft voor Vrij Nederland recensies.

Deze expositie is tot en met zondag 17 december te bezichtigen. Zocherlounge is open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. Meer informatie staat op www.zocherlounge.com en www.galerienieuwschoten.com.