• Onno Hulshof

Muurgedicht in City Attic Haarlem

HAARLEM ,,Een ereplek.'' Zo noemde Priscilla Van der Werff-Platt het vrijdag 25 augustus, toen de Haarlemse journalist en dichter Willem Brand in City Attic Haarlem (Klokhuisplein 8) zijn naam onder de Engelse versie van zijn ode aan de stad had geplaatst.

Het dubbele zolderappartement met uitzicht op de Grote of Sint-Bavokerk is pas een half jaar open, maar bijna voortdurend bezet. Platt, woonachtig in de stad, verzorgde de inrichting, schilderde tulpen op deuren en hing doeken van bijzondere Haarlemse plekken als de Sint-Bavo en de Gravestenenbrug aan de wand.

REEKS Behalve kunst van eigen hand wilde ze ook gedichten over Haarlem op de muren. Die van Brand is de eerste van een reeks. ,,Hij schreef een Nederlandse versie, maar omdat 80 procent van onze gasten Engelssprekend is, heb ik hem gevraagd een Engelse versie te maken.''

De originele versie met de titel 'Haarlem the place to be' luidt: 'Schatten van steen - in alle soorten en maten - kerken, musea en huizen - hofjes als oases van rust - een rivier welgevormd - en grachten verlaten - de stad voelt als een deken - een minnaar op wie je nooit raakt uitgekeken'.

De dichter legde zijn Engelse versie voor aan vertaler Jan Willem Reitsma en wijkgenoot Penny Johnson. Brand: ,,In 2016 heb ik voor Priscilla een aantal gedichten gemaakt bij haar schilderijen voor een tentoonstelling in de stad. Voor de zolderverdieping had ik eerst een spannend slaapkamergedicht in gedachten, maar ze wilde toch liever een ode aan de stad. Toen werd Haarlem een minnaar op wie je nooit raakt uitgekeken. Een prachtige B&B is het trouwens. Je kunt er slapen onder een foto van een sterrenhemel!'' Brand is van plan een bundel van zijn 'heelalgedichten' uit te geven.