• De loopbrug tussen de twee torens is alleen nog tot en met 27 oktober te bewandelen.

    Kayo de Visser

Klim naar het Licht op weg naar 80.000 bezoekers

HAARLEM In en bovenop de Haarlemse KoepelKathedraal voltrekt zich een klein wonder. Buiten de kern van onze toeristische binnenstad is het namelijk gelukt om in nog geen half jaar tijd meer dan 70.000 bezoekers naar een fantastisch evenement te krijgen.

Het is ook niet zomaar een evenement. Klim naar het licht is, als je de duizenden Facebookberichten mag geloven, van de buitencategorie. Een greep uit die berichten: "Ongelofelijk mooi! Prachtige ervaring! Dit is zo gaaf! Als geboren en getogen Haarlemmer kwam ik voor het eerst in de kathedraal en kon m'n ogen niet geloven. Once in a lifetime experience. Amazing! Indrukwekkend en onvergetelijk!" Sommige films zijn meer dan 60.000 keer bekeken.

LAATSTE MAAND "We gaan helaas alweer onze laatste maand in." aldus Wim Eggenkamp, voorzitter stichting Kathedrale Basiliek St. Bavo. "Dankzij de inzet van meer dan 250 vrijwilligers is het ons gelukt. We gaan richting 80.000 bezoekers, en daar zijn we toch zo trots op! En het mooiste is dat we zo'n 40.000 Haarlemmers trots hebben gemaakt op hun bijna vergeten parel. We staan weer op de kaart. Mede dankzij onze partners Gemeente Haarlem, VVV Haarlem en Haarlem Marketing. Het zou mooi zijn als de gemeente er voor zorgt dat we ook op alle routeborden mogen in de stad, dan zijn we beter vindbaar."

KERSTDORP De brug tussen de twee torens van de kathedraal op zestig meter hoogte wordt na 27 oktober afgebroken. "We slaan 'm voor de zekerheid toch maar op, wie weet kunnen we 'm over een aantal jaren nog eens gebruiken. Op 8 november organiseren we eerst een feest voor alle vrijwilligers en daarna gaan we een prachtig kerstdorp aanleggen in de onderaardse cryptes van de kathedraal. Tsja, we hebben nu de smaak te pakken zou je kunnen zeggen."

NIEUWE PLANNEN De KoepelKathedraal Haarlem heeft nog veel meer plannen voor de komende jaren. "We zijn alweer druk bezig met een nieuwe ontdekkingsroute binnendoor en buitenom voor de komende zomer en we zouden graag een mooie kathedraaltuin willen. Dat zou de kroon op ons werk van de restauratie van de afgelopen veertien jaar kunnen worden."

Kortom, de KoepelKathedraal staat midden in de belangstelling en kreeg in mei een hele belangrijke internationale prijs uitgereikt, namelijk de Europa Nostra Award. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 29 oktober in Parijs.

DRUKTE VERWACHT Mocht je de Klim naar het licht nog willen bezoeken voor 27 oktober dan is het raadzaam om vooraf kaarten te bestellen via de website klimnaarhetlicht.nl. De verwachting is dat het vooral in de laatste week, de herfstvakantie, erg druk gaat worden. Het is daarom aan te raden om voor die tijd al langs te gaan.

Een geruststelling is dat de kathedraal na 27 oktober uiteraard open blijft voor bezoekers. De brug is er weliswaar niet meer maar je kunt dan nog steeds klimmen tot 60 meter hoogte in een van de twee torens om te genieten van dat fenomenale uitzicht.