• Coördinator Monique Abma en vrijwilliger Ilse van Vliet op bezoek bij de tweeling Janne en Jutta en hun grote broer Isaak.

    Sutiah van Netten

Humanitas biedt hulp aan gezinnen

HAARLEM ,,Als vrijwilliger ondersteun ik gezinnen in Haarlem die nét even dat extra steuntje in de rug nodig hebben. Eén keer in de week ga ik bij het gezin langs om te helpen waar nodig is. Ik doe het met veel plezier, omdat ik het heel fijn vind om iets te kunnen betekenen voor gezinnen met kinderen", aldus Ilse van Vliet, zelf moeder en vrijwilliger bij Home-Start Haarlem van Humanitas Zuid-Kennemerland. Home-Start biedt Haarlemse gezinnen met in elk geval één opgroeiend kind van 0 tot 14 jaar tijdelijke ondersteuning. De ondersteuning is kosteloos.

Deelneemster Hade Wouters komt oorspronkelijke uit Vlaanderen en woont samen met haar gezin sinds twee jaar in Haarlem. ,,Na de geboorte van de tweeling Janne en Jutta had ik het heel druk met de zorg van mijn drie kinderen. Ik kwam handen te kort en dat was erg frustrerend. Op een middag vroeg mijn vijfjarige zoontje Isaak om een boterham. Isaak heeft toen drie kwartier aan tafel zitten wachten, terwijl ik op de bank mijn dochtertjes aan het voeden was. Ik voelde op dat moment dat het écht niet meer zo verder kon. Ik had dringend hulp nodig en besloot om contact op te nemen met Home-Start van Humanitas", vertelt Hade.

Coördinator Monique Abma van Home-Start koppelde Hade aan Ilse, een zeer ervaren vrijwilliger. ,,Ilse is zelf moeder van een tweeling en heeft veel ervaring met het helpen van gezinnen. Ook de karakters van beide vrouwen komen met elkaar overeen", verklaart Monique. Het blijkt een perfecte match te zijn. De twee moeders hebben inmiddels een bijzondere vriendschap opgebouwd. De klik was er vanaf het eerste moment. ,,Bij Ilse voelde ik me meteen veilig. Alles gaat vanzelf. Ik hoef niks te zeggen of uit te leggen. Ilse voelt feilloos aan wat er nodig is en wat er gedaan moet worden. We praten veel. Niet alleen over de kinderen of de opvoeding, maar ook over het leven. Ik heb het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta en dat is een enorme opluchting. Wat ik ook heel erg fijn vind is dat ik nu meer aandacht kan geven aan Isaak", vertelt Hade. Ook zoontje Isaak vind het altijd leuk als Ilse er is. ,,We spelen vaak spelletjes. Soms gaan we naar de speeltuin of naar Meneer Paprika in de stad", vertelt Isaak blij.

Home-Start Haarlem is onderdeel van het programma Humanitas Home-Start binnen het thema Opvoeden. Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning. Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Gezinnen kunnen alleen meedoen aan het Home-Start programma in hun eigen gemeente. Geïnteresseerd? Mail naar: home-start.haarlem@humanitas.nl of bel coördinator Monique Abma 06-53614050 Voor meer informatie: www.humanitas.nl/zuid-kennemerland

Sutiah van Netten