• Vrijwilligers van Humanitas Zuid-Kennemerland helpen mensen op kantoor .

    Sutiah van Netten

Humanitas biedt direct hulp

HAARLEM "Humanitas biedt direct hulp aan iedereen met een hulpvraag", aldus Sandra, vrijwilliger Thuisadministratie bij Humanitas Zuid-Kennemerland. De meeste mensen hebben weleens gehoord van de landelijke welzijnsorganisatie Humanitas, maar weten misschien niet precies welke activiteiten de vrijwilligersorganisatie allemaal onderneemt. De afdeling Humanitas Zuid-Kennemerland heeft voor mensen met een hulpvraag veel activiteiten op het gebied van Thuisadministratie, detentie, eenzaamheid, opvoeden en opgroeien.

Sutiah van Netten

De vele duizenden vrijwilligers vormen het hart van de landelijke welzijnsorganisatie. Eén van hen is Sandra die in 2010 een bericht op internet las over mensen die niet zelf hun administratie kunnen doen. "Ik heb zelf een achtergrond in de financiële administratie. Voor mij is het vanzelfsprekend om de eigen administratie te doen. Ik besloot mijn kennis in te zetten om mensen te helpen. Als vrijwilliger Thuisadministratie bij Humanitas Zuid-Kennemerland help ik mensen om op eigen kracht hun financiële administratie weer op orde te brengen én te houden. Bij Humanitas sta je als vrijwilliger altijd naast de mensen. Iedereen is gelijkwaardig aan elkaar. Wat ik ook belangrijk vind is dat de mensen volledig anoniem geholpen worden. Wij zijn er nadrukkelijk voor de mensen en niet voor de schuldeiser", aldus Sandra.

Afdeling Humanitas Zuid-Kennemerland is er voor iedereen met een hulpvraag en biedt directe praktische steun aan. De hulp is gratis en tijdelijk. Hoe werkt dat in de praktijk? "Het is belangrijk dat mensen de eerste stap zetten door met ons te gaan praten. Vervolgens gaan wij op zoek naar een vrijwilliger. Bij Thuisadministratie kunnen mensen met de papieren op kantoor komen of er komt een vrijwilliger bij hen thuis. Alles wordt stap voor stap rustig aangepakt", aldus Dennis Dijkstra, portefeuillehouder, Thuisadministratie en Detentie. Bestuurslid PR & Communicatie Elmas Duduk voegt hieraan toe: "De mensen krijgen langzamerhand weer zelfvertrouwen en inzicht in hun financiële administratie. Vrijwilligers geven mensen een duwtje in de goede richting, zodat ze de administratie uiteindelijk zelf kunnen doen."

Vrijwilliger Sandra maakt in de praktijk soms heftige dingen mee. Sandra: "Vaak zijn mensen het overzicht en inzicht kwijt. Soms is het zo erg, dat mensen de post uit angst niet meer openmaken. Er was zelfs een man die zijn hele administratie in brand had gestoken, want dan bestond de schuld ook niet meer. Zo werkt dat natuurlijk niet, maar veel mensen zitten er vaak helemaal door heen en zijn ten einde raad. Wij zijn er om in zulke situaties direct hulp te bieden."

Humanitas Zuid-Kennemerland biedt mensen graag de helpende hand. Zet de eerste stap. Kom eens praten. Het kantoor van Humanitas Zuid-Kennemerland is gevestigd op het adres Wilhelminastraat 12 in Haarlem. Vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom. Voor meer informatie: www.humanitas.nl/zuid-kennemerland