• Eén op de vier mensen zorgt langdurig en intensief voor iemand dichtbij en is mantelzorger.

    Ramon Philippo

Haarlem zorgt voor mantelzorgers

HAARLEM Ongeveer een op de vier Haarlemmers zorgt langdurig en intensief voor iemand dichtbij. Bijvoorbeeld voor een partner, ouder, gezinslid of vriend. Zo iemand is mantelzorger; het kan iedereen overkomen. Waar iemand ziek is of een handicap heeft, gaat de meeste aandacht al snel naar degene die zorg nodig heeft. Begrijpelijk en logisch. De mantelzorger komt dan niet zelden op de tweede plaats. Gelukkig is er steeds meer oog voor mensen die mantelzorg bieden. En voor wat er nodig is om een mantelzorger in balans te houden. Om de waardering voor mantelzorgers te laten blijken, vindt in Haarlem jaarlijks een bijzonder evenement plaats; een middag in De Philharmonie die mantelzorgers welverdiend in het zonnetje zet.

MANTELZORGONDERSTEUNING Wat een mantelzorger nodig heeft? Dat verschilt per huishouden en per situatie. Zorgen is intensief. Dan is het belangrijk om praktische hulp te organiseren. Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, iemand die de verzorging of begeleiding af en toe even overneemt, of hulp bij het vinden en aanvragen van voorzieningen. Daarnaast vinden veel mantelzorgers het prettig om eens hun verhaal te kunnen doen. Dat kan een gesprek zijn met een professional in mantelzorgondersteuning of in een groep met lotgenoten. En verder iets om niet te vergeten: ontspanning op z'n tijd. Het is belangrijk om af en toe een adempauze te hebben. Even zonder zorg. Een moment voor andere zaken die ook belangrijk zijn: hobby's, sporten, bezoekjes. Dingen die onmisbaar zijn om in balans te blijven.

STEUN VOOR IEDERE MANTELZORGER In Haarlem kan iedere mantelzorger rekenen op Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning. Tandem is een organisatie met jarenlange ervaring in het ondersteunen van mantelzorgers. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door middel van een gesprek met een mantelzorgconsulent. Die luistert naar het verhaal van de mantelzorger en kan dan helpen kijken wat er nodig is in de persoonlijke situatie. Maar ook een workshop, advies over de combinatie werk en mantelzorg, of hulp bij het aanvragen van voorzieningen behoren tot de mogelijkheden. Voor mantelzorgers binnen de regio Zuid-Kennemerland is ondersteuning van Tandem altijd kosteloos.

MEER VRAAG – MEER HULP Er zijn steeds meer mantelzorgers. Dit heeft te maken met verschillende ontwikkelingen. Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dan is het logisch dat er thuis ook vaker hulp nodig is. Een deel van die hulp bestaat uit mantelzorg. Daarnaast worden we met z'n allen steeds ouder in Nederland. Dit betekent: levensjaren erbij, met een groeiende vraag naar zorg en begeleiding. Verder wordt de toename van dementie genoemd. Alzheimer Nederland becijfert dat er zo'n 350.000 mensen zorgen voor iemand met dementie die thuis woont. Het aantal mensen dat lijdt aan dementie bedraagt inmiddels 280.000. Tandem heeft dan ook veel aandacht voor partners of kinderen van mensen die lijden aan geheugenproblemen en dementie.

HAARLEM VERRAST In Haarlem is het een traditie dat mantelzorgers één keer per jaar in het zonnetje worden gezet. Op maandag 11 november vanaf 14.15 uur verwelkomt het team van Tandem honderden mantelzorgers voor een middag vol verrassingen. Alle bij Tandem bekende mantelzorgers zijn van harte welkom. Mantelzorger en nog niet bekend bij Tandem? Neem dan contact op via info@tandemmantelzorg.nl of 023 8910610.