• Vrijwilliger Bert Tromp in werkbespreking met Dennis Dijkstra en coördinator Joeke Berg van Humanitas Zuid-Kennemerland.

    Sutiah van Netten

Een Nieuwe Start bij Humanitas

HAARLEM "Iedereen verdient een tweede kans en een nieuwe start", aldus Bert Tromp, vrijwilliger bij Humanitas Zuid-Kennemerland. In 2018 is de dienstverlening van de Humanitas - afdeling in Haarlem uitgebreid met het thema Detentie. Het project 'Een Nieuwe Start' van Humanitas Zuid-Kennemerland is bedoeld voor Haarlemmers die in aanraking zijn gekomen met politie, justitie of detentie. Tijdens het project bieden vrijwilligers de deelnemers sociale en praktische ondersteuning om hun leven weer op de rails te krijgen.

Sutiah van Netten

Voormalig docent Bert Tromp is vier jaar geleden als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Humanitas Zuid-Kennemerland. "Sinds vorig jaar december ben ik ook vrijwilliger bij het project 'Een Nieuwe Start', waarbij ik een ex-gedetineerde uit Haarlem de nodige ondersteuning bied. Als ik op een hele bescheiden manier iemand kan helpen de goede richting op te gaan, dan is dat mooi meegenomen", aldus Tromp.

Alle vrijwilligers krijgen vanuit Humanitas een opleiding aangeboden, zodat ze goed voorbereid hun werk kunnen doen. "Het begint altijd met vooral goed luisteren, want dan kom je erachter hoe je iemand het beste kunt helpen. Een vrijwilliger kan een luisterend oor bieden, maar ook helpen bij het regelen van praktische zaken of samen een museum bezoeken. Ik heb gemerkt dat het 'er zijn' voor iemand het allerbelangrijkste is", vertelt Tromp uit eigen ervaring.

Dennis Dijkstra, portefeuillehouder Thuisadministratie en Detentie, geeft aan dat ondersteuning van ex-gedetineerden erg belangrijk is voor een succesvolle re-integratie. "De overgang van gedetineerd naar ex-gedetineerd is enorm groot, daarom helpen we hen alvast met het regelen van praktische zaken in de laatste drie maanden van de detentie. Denk hierbij aan het regelen van een uitkering, zodat ze na de vrijlating tenminste niet met lege handen komen te staan", aldus Dijkstra.

Joeke Berg is coördinator Detentie bij Humanitas Zuid-Kennemerland en Noord-Kennemerland. Berg: "Het is belangrijk om te weten dat alles op vrijwillige basis is, dit geldt voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers. De mensen komen bij ons in het project, omdat ze in de meeste gevallen een detentie achtergrond hebben, maar dat is niet wat de mensen definieert. Het gaat er bij ons om dat zij een jaar lang extra ondersteuning krijgen om weer terug te keren in de maatschappij. Voor wie geïnteresseerd is in het project of misschien iemand kent voor het project, kan altijd contact met ons opnemen."

Humanitas Zuid-Kennemerland biedt mensen graag een helpende hand. Het kantoor van Humanitas Zuid-Kennemerland is gevestigd aan de Wilhelminastraat 12 in Haarlem. Vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom. Voor meer informatie: www.humanitas.nl/zuid-kennemerland