• Eigen Foto

Dopper verduurzaamt gemeentelijk monument

HAARLEM Het nieuwe onderkomen van Dopper aan de Gonnetstraat, wordt grondig aangepakt. Voor dit gemeentelijke monument ontwierp NIAG een aantal installatieconcepten, gebaseerd op een levensduurkosten-analyse. Dopper, de bekende producent van duurzame waterflessen, koos de meest duurzame variant voor de nieuwe locatie. NIAG werkt het plan nu uit en maakt het besteksklaar. Komende winter start de bouw.

Het gaat om het oude laboratorium van Gist-Brocades. De buitenkant is beschermd, dus de constructie blijft staan. Het pand krijgt een veganistisch restaurant op de begane grond en vergaderfaciliteiten in de kelder. De open kantoorruimten op de verdiepingen krijgen concentratie- en belruimtes. Het gehele pand biedt straks onderdak aan 240 personen.

Het betreft een monument met enkel glas, metalen kozijnen en muren die niet geïsoleerd kunnen worden. Hoe realiseer je dan toch een aangenaam binnenklimaat met installaties die over een periode van dertig jaar de minste kosten en zo hoog mogelijke energetische prestaties bieden? Het gekozen installatieconcept combineert een warmtepomp, met laag temperatuurverwarming en hoogtemperatuur koeling. Verder worden balansventilatie, een hoog rendement warmteterugwinning en zuurstofactivering toegepast. 

In de gevel wordt monumentenglas toegepast. Maar het bleek toch nog nodig om te voorzien in hoogtemperatuur compensatie voor de koude gevel en de koudedoorslag van de metalen kozijnen. Hiervoor worden extra verwarmingselementen aangebracht aan de koude muren. Als het buiten echt winters wordt, kan, via de hoogtemperatuur warmtepomp, de kou van de gevel worden gecompenseerd. Qua materiaalgebruik worden tot slot voor de installaties alleen producten of bouwstoffen benut die herbruikbaar zijn of gerecycled kunnen worden.