• Bianca Fenne
  • Bianca Fenne

Café 't Hemeltje viert 375-jarig bestaan

BLOEMENDAAL In het pand met adres Bloemendaalseweg 102 is al zeker sinds 1642 een horecagelegenheid gevestigd. Eigenaar Anton Tielen is trots op de rijke historie van deze locatie.

Destijds behoorde het bij Landgoed Brederode. Ertegenover was de haven, waar de schepen hun ladingen losten. Handelaren kwamen naar het café om wat te drinken en tegelijkertijd de paarden rust te gunnen. Rond 1900 veranderde de naam in 't Hemeltje. ,,Vermoedelijk omdat de hoge heren van het landgoed zich op de bovenverdieping te goed deden aan drank en vrouwen'', aldus Tielen. ,,In de volksmond heette dat: 'de heren gaan naar de hemel'. Er zijn nog wel andere verklaringen, maar dit vinden wij wel de leukste en het meest aannemelijk.''

KASTELEIN Tielen kocht het café in 1985. Tijdens zijn opleiding aan de pedagogische academie had hij bijbaantjes in de horeca. ,,Mijn opa was kastelein. Ik kwam vaak met hem in de kroeg. Ik ben er dus wel een beetje in opgegroeid. Toen ik mijn papiertje had gehaald, ben ik hier gaan werken en toen de kans zich voordeed, kon ik het met hulp van mijn ouders kopen.''

In 1992, voor het 350-jarig bestaan, achterhaalde een aantal gasten de geschiedenis. ,,Het schijnt zelfs nog ouder te zijn en te stammen uit 1619, maar dat is niet officieel bevestigd. We houden 1642 aan en vieren dit jaar dus het 375-jarig bestaan.''

De sfeer in 't Hemeltje is nog steeds die van een oude bruine kroeg. ,,Maar achter de schermen is het een modern bedrijf, met 25 mensen in dienst. Bovendien is het een leerbedrijf. We steunen ChildsLife (een Haarlemse stichting die in Afrika en Oost-Europa kinderen en hun omgeving ondersteunt om een toekomst voor zichzelf te kunnen bouwen, red.). Ook proberen we zo duurzaam mogelijk te werken, hoewel dat in zo'n oud, monumentaal pand weleens wat lastig is. Sinds 1993 doen we er eten bij. Het is beslist geen restaurant; het café blijft het belangrijkste onderdeel. Toch denk ik, dat een kroeg tegenwoordig niet meer zonder goede keuken kan. We moeten de klanten iets meer bieden dan vroeger.''

AANLOOP De tijdgeest en belangrijke veranderingen hadden en hebben volgens Tielen invloed op het aantal bezoekers. ,,Vroeger kwamen werknemers op vrijdagmiddag wat drinken. Maar nu, met dat flexwerken... Als de een tot vier uur werkt, de ander tot vijf uur of lekker vanuit huis dan is dat niet meer. Mensen kwamen jarenlang ook spontaan even binnen als ze in de buurt moesten zijn. Met het verdwijnen van winkels hier in de straat is ook die aanloop minder.''

,,Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft tegenwoordig, en als er dan geen aansluitend openbaar vervoer is... Jongeren mogen geen alcohol meer en roken in het café is verboden. We moeten de klanten dus iets bieden waarvoor ze wel hiernaartoe willen komen. Een prima hapje eten, gezelligheid, livemuziek en een kreeftenavond, bijvoorbeeld. Dat vinden we hartstikke leuk om te doen.''

HUISKAMER Vriendelijkheid en respect voor elkaar; dat is volgens hem in de horeca belangrijk. Toneelspelen heeft geen zin; dat hebben de mensen zo in de gaten. We zijn daarom heel open en eerlijk, en de sociale controle is groot. Er gebeuren hier dan ook eigenlijk nooit gekke dingen. We staan zelfs bekend als 'de huiskamer van Bloemendaal'. Er zijn klanten die hier al langer komen dan ik. Zij menen, dat de sfeer hetzelfde is als vroeger. Dat is een groot compliment. Mensen moeten zich hier thuis voelen, het gezellig vinden.''

Ook het personeel voelt zich thuis bij 't Hemeltje. Sommigen werken er al velen jaren. ,,Dat is prettig; ze weten precies hoe het hier werkt. En mijn dochter draait sinds twee jaar in de zaak mee. Ik hoef dan ook niet de hele dag zelf aanwezig te zijn. Klanten stellen het op prijs een bekend gezicht achter de bar te zien. Weten wat een klant graag drinkt en dat al inschenken voordat erom wordt gevraagd; kleinigheden, die meespelen.''

REGELGEVING Tielen is tevens actief binnen regio Noord-Holland van werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. ,,Daardoor ben ik nauw betrokken bij gesprekken met de gemeente over vergunningen en regelgeving. Dankzij overleg met collega's blijf je op de hoogte van wat er speelt. Ik dien ook vaak als vraagbaak, omdat ik hier al zo lang zit. Er zijn door de jaren heen steeds meer regeltjes bij gekomen, en die zijn niet altijd rechtvaardig. Zo moet in Bloemendaal fors betaald worden voor een exploitatievergunning, maar in Haarlem niet. Daarover wordt natuurlijk gesproken. Partijen zijn het niet altijd met elkaar eens, en dat hoeft ook niet. Belangrijk is dat je respect voor elkaar blijft houden.''