• Eigen Foto

ByOni maak tkledingindustrie transparant

HAARLEM De nieuwe ByOni collectie die in juli 2019 in de winkels komt is geheel traceerbaar. Consumenten kunnen via een zogenaamd QR- track & trace systeem online exact zien waar hun kledingstuk vandaan komt en door wie, hoe, én van welke stoffen het is gemaakt. Hiermee is ByOni één van de weinige geheel transparante fashionlabels in Nederland.

Er hoeft maar één vezel van een stof gerecycled te zijn en een retailer of modemerk kan er met de term ‘duurzaam geproduceerd’ vandoor gaan. Greenwashing heet dat. Grote ketens produceren tegenwoordig iets duurzamer, maar er wordt nog steeds voor miljarden dollars aan kleding in de verbrandingsoven gegooid. ,,Ze doen zich vaak duurzamer voor dan ze zijn en dat is niet eerlijk naar de consument toe”, zegt Moniek Miedema, modeontwerpster en eigenaresse van modelabel ByOni.

ByOni is met haar QR-code en track & trace systeem één van de eerste transparante fashionlabels in Nederland. Miedema: ,,Hoe het werkt? Op het prijskaartje dat aan de kleding hangt, staat een QR code en een naam. Op je smartphone kun je een gratis QR-code scanner App downloaden. Zodra je met die App de code scant kom je in het fotoboek op de website: www.byoni.design. Heb je de QR code scanner App niet, dan toets je via het zoekbalkje de naam van je kledingstuk in en kun je eveneens het traject van je aankoop bekijken; vanaf de eerst gesponnen draad tot aan de winkel. Je ziet welke vrouw de zij-naden naait, wie de kraag stikt en wie jouw item naar de winkel vervoert.”

Bijna alle ByOni kleding is van viscose. Deze is kleurvast en: het gaat niet lubberen of kreuken. In het productieproces wordt het draad al in de kleur gesponnen dus is er geen of nauwelijks schadelijk verfafval, zoals bij katoen. Onze productiebedrijven bevinden zich in Griekenland. Moniek heeft ook een atelier in haar eigen studio aan huis. In Friesland maken we ongeveer 5% van onze productie en alle verkoopsamples voor onze agenten. We geloven in de terugkeer van de productie naar ons eigen land en langzaam wordt ons atelier vergroot zodat in 3 jaar 20% van de productie weer in Nederland wordt gedaan. Geen massaproductie dus maar zeer exclusief, uniek, in kleine aantallen en in kleine series.

Het duurzame Nederlandse modelabel ByOni van Moniek Miedema is voor vrouwen van jong tot oud, dik tot dun en staat bekend om haar kleurrijke, tijdloze collecties: chique, maar draagbaar. ByOni bestaat uit een online winkel en zes winkels door heel Nederland. Binnenkort wordt er uitgebreid naar het buitenland. Door middel van crowdfunding kan iedereen meegroeien met ByOni om samen effectief de kledingindustrie te verbeteren en de wereld laten zien dat het anders kan.

ByOni is in Haarlem gevestigd aan de Grote Houtstraat 109. Voor meer informatie: www.byoni.nl.