• Willem Brand

Barbara Barend tapt eerste Geniet & Geef-biertje

HAARLEM ,,Het gaat mij goed. Dit is een mooie gelegenheid om te geven.'' Dat zei Hans Schlüter van Café Colette (Oude Groenmarkt 22), die donderdag 7 september voor 3.000 euro eigenaar werd van de 'eerste' bierfles Geniet & Geef 2017. De opbrengst van de in totaal 7800 liter gaat naar Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Sportjournaliste Barbara Barend haalde bij de veiling hiervan in Jopenkerk Haarlem (Gedempte Voldersgracht 2) alles uit de kast om de aanwezige bierproducenten en hun relaties in de buidel te laten tasten voor het goede doel. ,,Het plezierige wordt met het o zo nodige verenigd'', zei ze. ,,Ik signeer 'm en geef er kusjes op.''

AVOND Toen de teller op 2.300 euro stond, gooide ze er nog een schepje bovenop: ,,Wie 'm koopt, mag met mij een gezellige avond doorbrengen.'' Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. KiKa-ambassadeur Frits Hirschstein, die in 2002 de stichting opzette, vond het 'een briljante actie' van Barend. Dat zei hij tegen de gaste, die ook presentatrice van sportprogramma's en uitgever is, nadat zij voor hem het eerste biertje had getapt. Dat deed ze met assistentie van Michel Ordeman van Jopenbier en onder toeziend oog van ceremoniemeester Rick Kempen.

Het was het eerste lustrum. Voor de vijfde keer maakte een bierbrouwer helemaal gratis een hoeveelheid die maal honderd gelijk staat aan het percentage kinderen bij wie kanker is geconstateerd en dat ervan genees; 78 procent in 2016, vandaar 7800 liter.

JONGENSBOEK ,,Het is soms leuren en sleuren, maar Jopenbier vond het een eer om hiervoor gevraagd te worden'', zei Hirschstein. Hij begon KiKa na een potje zaalvoetbal. Na een overwinning keek een teamgenoot, een kinderoncoloog, nogal bedrukt. ,,Wat is er met jou?'', vroeg hij. ,,Ik ben deze week drie kinderen kwijtgeraakt en kan dat niet van me afzetten'', was het antwoord. Of Hirschtein niet een goed idee had om meer geld voor onderzoek op te halen. ,,Het is een jongensboek geworden.'' Kika heeft 95 procent naamsbekendheid en doneerde vorig jaar 25 miljoen euro.