• GroenLinks hoort dat ze gewonnen hebben.

    Willem Brand

,,Lokale partijen Haarlem slechtste van het land"

HAARLEM Wat mensen lokaal stemmen heeft veel met hun eigen situatie te maken. Opvallend in de uitslag in Haarlem is, naast de grote winst van Groen Links, hoe klein de lokale partijen zijn gebleven.

Nog een kwartier kan er gestemd worden als de verslaggever de stemming peilt bij het nieuwe stembureau Nieuw Heiligland. Ze komen samen uit het stembureau en hebben beiden op de SP gestemd: Jeroen Veldheer mét hond omdat de SP als enige tegen hondenbelasting is en Ruben de Groot omdat de SP voor meer sociale woningbouw is. Beiden vrezen dat Haarlem een ruk naar rechts gaat maken.

Joshua van Veen en Elisabeth Ruigrok hebben gestemd wat uit de stemwijzer kwam: GroenLinks. ,,Die partij", zegt Joshua, ,,komt ‘t dichtst bij onze standpunten.  Joke de Vries heeft ook Groen Links gestemd. Normaal was dat altijd PvdA. Ze zegt heel erg te hopen op een Haarlems klimaatakkoord. ,,Dat is echt belangrijk om de klimaat-doelstellingen te halen".

Twee uur later in de Gravenzaal zegt Jasper Drost, nummer drie op de lijst van Groen Links, dat politiek inderdaad verschoven is naar ‘wat raakt mij persoonlijk’. Zo kreeg hij vragen als: ,,Hoe staat GL tegenover de Zwarte Pieten-discussie" en ,,Wat vindt GL van beachvolleybalvelden?' Over een Haarlems klimaatakkoord, zegt hij: ,,GL wil dat elk gebouw energieneutraal is. Een hele opgave want de stad telt veel monumenten".

Om kwart voor twaalf maakt burgemeester Jos Wienen de uitslag bekend. Even later tegen de verslaggever: ,,Verrassend de grote winst van Groen Links, en ook de PvdA is goed overeind gebleven". Een linkse coalitie zit erin, hoor je aan alle kanten. En van de lokale partijen zijn er teveel, hoor je ook, die vissen allemaal in dezelfde vijver. Eén aanwezige is daarover uitgesproken: ,,Lokale partijen hier zijn de slechtste van het land. En met elkaar te klein om welke coalitie van landelijke partijen dan ook gevaar te laten lopen".