• Verbazing over de winst bij Cora-Yfke Sikkema (wethouder Duurzaamheid) en Robbert Berkhout (nummer 1), in het midden Jasper Drost.

    Willem Brand

Haarlemse partijen reageren op uitslag

HAARLEM GroenLinks is ook in Haarlem de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden. De partij haalde 19,44 procent van de stemmen en is daarmee nu de grootste partij in de raad. De PvdA leidde een klein verlies, maar kwam desondanks op de tweede plaats, gevolgd door de VVD die ook aan stemmen won. D66 verloor in Haarlem flink, evenals de SP.

Robbert Berkhout was erg blij met de uitslag en zag het als een signaal dat de Haarlemmer een sociaal en duurzaam beleid wil in de stad. Groenlinks krijgt nu het voortouw in de coalitievorming. Ook Floor Roduner was blij met de uitslag. ,,Ten opzichte van de landelijke trend hebben we echt waanzinnig gedaan. Je kunt aan de uitslag wel zien dat Haarlem echt een linkse stad is'', aldus de PvdA lijsttrekker. Ook lijsttrekker Snoek van het CDA was blij met de uitslag. ,,We hebben het 4 jaar geleden al ontzettend goed gedaan en nu hebben we zelfs een kleine winst geboekt. De bal ligt nu bij GroenLinks, maar het CDA is bereid om te praten en dat mag ook als winnaar''. Ook Anne Sterenborg van de VVD wil best met GroenLinks gaan praten. ,,We zijn de derde partij gebleven en we hebben zelfs wat gewonnen. We staan open voor gesprek, maar de bal ligt bij GroenLinks. We doen in principe niet mee om in de oppositie te gaan zitten''.

Maar ook D66 zegt nog open te staan voor gesprek en wijt het verlies vooral aan de landelijke trend. ,,Als dit verlies een afstraffing voor de afgelopen 4 jaar was geweest, dan had je bij GroenLinks ook verlies gezien. We zijn onze jonge progressieve kiezers kwijt geraakt. We feliciteren GroenLinks van harte met de overwinning en we gaan ons de komende 4 jaar opnieuw keihard inzetten om de burger bij het bestuur te blijven betrekken'', aldus lijsttrekker Dilia Leitner. Frits Garretsen van de SP noemde de uitslag erg teleurstellend, maar zei blij te zijn dat de linkse partijen van 15 naar 18 zetels zijn gegaan. Toch verwacht hij geen linkse coalitie. ,,Wij staan als verliezers nu niet meteen te trappelen''.

Alle partijen die aan de verkiezingen hebben deelgenomen kregen tijdens de verkiezingen voldoende stemmen voor een zetel. Dat betekent dat er de komende raadsperiode twaalf partijen in de raad plaats zullen nemen. Trots Haarlem won stemmen en is daarmee nu de grootste lokale partij. ,,Alleen GroenLinks is meer gestegen. Mensen zien dat we de burgers serieus nemen. Daarom gaan we nu ook elke vier jaar verdubbelen. Ik zag deze uitslag wel een beetje aankomen. De landelijke partijen hebben last gehad van de landelijke lijnen. Soms komt dat ze goed uit, en soms ook niet'', aldus Sander van den Raadt. Nieuwkomer Jouw Haarlem van Moussa Aynan kwam op een zetel en zei daar een beetje teleurgesteld over te zijn. ,,Twee zetels was toch wel heel fijn geweest. De rest van de uitslag is eigenlijk wel een beetje wat ik had verwacht, alleen het grote verlies van de SP is opvallend. De huidige coalitie lijkt met deze uitslag weer een meerderheid te hebben, dus ik verwacht eigenlijk dat ze gewoon zo door zullen gaan'', aldus Aynan. Frank Visser van de ChristenUnie noemde het opvallend dat alle lokale, linkse partijen net op een ruime zetel zijn gekomen. ,,Als die samen waren gegaan, hadden ze zo drie of vier zetels kunnen halen". Zelf was Visser blij met zijn verkiezingsresultaat. ,,We hebben een ruime zetel en dat is erg mooi. Zo kunnen we de komende 4 jaar ons blijven inzetten voor de toegankelijkheid van de stad voor gehandicapten'', aldus de CU-lijsttrekker.