• Michel van Bergen

GroenLinks zegeviert in Haarlem, VVD in Bloemendaal

HAARLEM/BLOEMENDAAL In 335 van de 380 Nederlandse gemeenten zijn woensdag 21 maart verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad. Dat er in 45 gemeenten niet gestemd wordt, heeft te maken met de gemeentelijke herindelingen. Dit is bijvoorbeeld in Haarlemmermeer het geval. Daar wordt later dit jaar gestemd. Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur werd er door het hele land aan het tellen geslagen en al binnen een half uur waren de eerste uitslagen bekend van kleine gemeenten als Vlieland, Schiermonnikoog en Rozendaal. In deze gemeenten won een lokale partij.

De inwoners van Haarlem en Bloemendaal moesten wat langer op de uitslag wachten. Bloemendaal kwam rond half twaalf als eerste met de uitslag. Het opkomstpercentage was 67,9 procent, 0,3 procent lager dan vier jaar terug. Er zijn weinig verschuivingen, met vijf en drie zetels zijn de VVD en GroenLinks de grootste twee partijen. D66 moet een zetel inleveren en valt terug naar drie zetels. Bij de lokale partijen is Hart voor Bloemendaal met twee zetels nieuw in de raad, terwijl Liberaal Bloemendaal terugviel van vier naar een zetel.

Zetelverdeling Bloemendaal:

VVD: 5 zetels

GroenLinks: 3 zetels

D66: 3 zetels

CDA: 3 zetels

Hart voor Bloemendaal: 2 zetels

PvdA: 1 zetel

Liberaal Bloemendaal: 1 zetel

Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal: 1 zetel

In Haarlem heeft links een behoorlijke zege behaald. GroenLinks was altijd al vrij populair in de stad, maar is van vijf naar acht zetels gegaan en is daarmee met enige afstand de grootste partij in Haarlem geworden. De PvdA deed het niet overal in Nederland even goed, maar in Haarlem behield de partij haar zes zetels en werd daarmee tweede, gevolgd door de VVD die haar vijf zetels behield. D66 deed het een stuk minder goed dan vier jaar terug, de partij viel terug van negen naar vijf zetels. Het opkomstpercentage was 55,4 procent, tegenover 52,7 procent vier jaar terug.

Zetelverdeling Haarlem:

GroenLinks: 8 zetels

PvdA: 6 zetels

VVD: 5 zetels

D66: 5 zetels

CDA: 4 zetels

SP: 3 zetels

Trots Haarlem: 2 zetels

Ouderen Partij Haarlem: 2 zetels

Actielijst: 1 zetel

Jouw Haarlem: 1 zetel

Hart voor Haarlem: 1 zetel

Christenunie: 1 zetel

Het Haarlems Weekblad komt later op de dag met meer nieuws over de verkiezingen en met een reactie van de winnende partijen.