• Archief

WeMakeThe.City: expedities door de stad

HAARLEM Op vrijdag 21 juni kunnen bezoekers meedenken en meedoen over de plannen om Haarlem duurzaam te laten groeien. Ga tijdens het WeMakeThe.City Festival mee op gebiedsexpeditie door Haarlem. Na een startbijeenkomst om 10.30 uur in het Teylers Museum, Spaarne 16, kunnen deelnemers 's middags kiezen uit twee expedities. Op meerdere plekken in de stad worden creatieve woon-werklocaties ontwikkeld en werken stadmakers intensief samen in wijken met sociale en maatschappelijke problemen. Hierbij zet Haarlem stevig in op de principes van de circulaire economie, waarbij kapitaal, grondstoffen en menskracht terug vloeien in stad, wijk en buurt. Internationale en Haarlemse sprekers vertellen tijdens de startbijeenkomst in het Teylers Museum over ontwikkelingen en kansen rond circulaire economie en duurzaamheid. Na de lunch beginnen twee expedities naar bijzondere plekken in Haarlem. Beide plekken staan aan de vooravond van ingrijpende ontwikkelingen.

GEBIEDSEXPEDITIE 1 In Schalkwijk wordt de sociale kant van duurzame groei bekeken. De Europaweg doorkruist het stadsdeel en is nu nog een brede snelweg, maar wordt getransformeerd tot een bruisende stadsstraat met 2.000 nieuwe woningen, werklocaties en minder autoverkeer. In het stadsdeel werken de jonge stadmakers van Triple Threat al jaren samen om de sociale cohesie in de buurt te vergroten. Schalkwijk is langzaam aan het veranderen, er zijn nog genoeg uitdagingen. Tijdens deze expeditie vertellen placemakers, ondernemers, beleidsmakers, ontwikkelaars, bewoners en andere betrokkenen hun verhaal.

GEBIEDSEXPEDITIE 2 Circulair ondernemen doe je in Haarlem. De expeditie laat zien welke kansen er liggen in de Waarderpolder als de plek waar Haarlem werkt aan de circulaire stad van de toekomst. In het Circulair District wordt de creatieve maakindustrie gekoppeld aan innovatieve industrie. Daarna is er een rondleiding in de Koepel. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten in de DAKKAS. Aanmelden: wemakethe.city.nl.