• Melle Meivogel

'Scrooge' in jubileumjaar Stadsschouwburg

HAARLEM In december 2018, middenin de jubileumviering van de dan 100-jarige Stadsschouwburg, brengen drie Haarlemse theatermakers - Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten van Toneelgroep Het Volk en Rieks Swarte - de vierde editie van de familievoorstelling 'Scrooge! Not A Christmas Carol'. Woensdag 29 november had hiervoor de kick-off plaats.

Als kloppend hart van de stad heeft de Stadsschouwburg (Wilsonsplein 23) inmiddels een lokale traditie gecreëerd door elke twee jaar een nieuwe versie van Charles Dickens beroemde 'A Christmas Carol' te produceren. Na producties met Erik van Muiswinkel (2011), Peter de Jong (2013) en Brigitte Kaandorp (2015) wordt 2017 overgeslagen om het jubileumseizoen 2018-2019 extra feestelijk te kunnen maken. De gelegenheid wordt hiervoor omgetoverd tot de Harlem Variety Hall. De setting is een revue waarin 'artiesten' hun kunsten vertonen. ,,Toneelspel, zang, dans, acrobatiek, poppenspel, mime, goocheltrucs, tableaux vivants en wisselende achterdoeken; de wereld van de negentiende-eeuwse variété-shows gaat herleven'', belooft de organisatie. ,,De kloof tussen arm en rijk, die Dickens altijd bezighield, speelt een belangrijke rol in deze versie. We gaan terug naar de Victoriaanse tijd. Hoewel alles er romantisch uitziet, is niets wat het lijkt. Achter het vermaak dat een kerstvoorstelling per definitie moet bieden, ligt ook het aspect van de wanhoop van de onderliggende armoede.''

Een kernelement van de 'Scrooge'-voorstellingen in de Stadsschouwburg (Wilsonsplein 23) is de samenwerking tussen professionals en amateurs, waaronder jeugd. Na het succes van de bijdragen van kinderen in de editie van 2015 laat de organisatie 2000 leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs kennismaken met theater, zang en dans.

In drie Haarlemse wijken wordt gespeurd naar jonge talenten door middel van theaterworkshops. Als resultaat van open audities doen er uiteindelijk zestig mee. Dit is wat Jaap Lampe, algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, voor ogen heeft: ,,Kerst is de tijd van samenzijn en verbondenheid. Met 'Scrooge' wordt de gemeenschap betrokken bij onze activiteiten en kunnen wij ook een plek zijn van ontmoeting en samenkomst.'' Het artistieke team bestaat uit oude rotten in het theatervak. Toneelschrijver Don Duyns maakt een nieuwe bewerking van Charles Dickens' tekst. Theatermaker Rieks Swarte (concept) werkt samen met Carly Everaert (kostuums) en Cynthia van der Linden (grime, haarwerk). Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten, die al meer dan 45 jaar het hart van Toneelgroep Het Volk vormen, spelen de hoofdrollen. De regisseur is Javier López Piñón en de muzikale leiding is in handen van Hans Thissen. Ocobar vormt de kern van het muzikale ensemble, aangevuld door amateurmusici. Rogier Bosman maakt de arrangementen en Franziska Menge tekent voor de choreografie. De voorstellingen zijn in de periode 18 december 2018 - 6 januari 2019. De kaartverkoop start eind januari via www.theater-haarlem.nl/scrooge.