• Coverband SpatzS! maakte veel indruk met hun swingende optreden bij Gluren bij de Buren.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Dagje cultuur in de Haarlemse huiskamers

HAARLEM Zondag 10 februari vond de vijfde editie plaats van Gluren bij de Buren. Het grootste huiskamerfestival van Nederland telde dit jaar 23 deelnemende steden. Ook in Haarlem kon het publiek de hele dag volop genieten van de vele optredens in meer dan 130 huiskamers verspreid over de hele stad. In elke huiskamer trad een act drie keer een halfuur op tussen 12.00 en 17.00 uur.

Elke stad heeft voor Gluren bij de Buren zijn eigen programma samengesteld met een grote diversiteit aan lokale artiesten met optredens in verschillende genres zoals muziek, dans, poëzie, cabaret en theater. Door de speciale looproutes die bedacht zijn kan het publiek maximaal zeven optredens bijwonen.

Coverband SpatzS! trad op in het Gasthuis van Museum Haarlem. De band bestaat uit drie muzikanten: Dave Witkamp, Arnold Gijzen en Peter Bosch. SpatzS! speelt covers van artiesten als Prince, Queen, Herman Brood en Queens Of The Stone Age, die ze verbouwen tot een eigen vaak akoestische of pop-rock versie. Ook spelen ze nummers van eigen werk. Vol overgave en met duidelijk veel plezier wist de band het publiek moeiteloos te entertainen. Het publiek genoot zichtbaar van het swingende optreden. Vooral het opzwepende slotnummer 'Kiss' van Prince zorgde bij het publiek voor veel enthousiaste reacties. Na afloop van het optreden klonk dan ook een heel groot applaus. ,,Wat een te gek optreden. Ik vond het helemaal geweldig. Het was gewoon echt net een feestje. Hartstikke leuk", aldus Maxime Schram.

Bij het optreden van de vocal group The Afterparty uit Hillegom zat de huiskamer helemaal vol. Het publiek stond aan de zijkant tegen de muur geleund of zat zelfs op de trap. Maar dat mocht de pret niet drukken. De vocal group bestaat uit vijf zangeressen: Patty, Lisette, Annemarie, Angela en Marianne. Zij werden begeleid door Edwin op de gitaar en Jos op de akoestische gitaar. Er was een speciale rol weggelegd voor Maaike die de viool bespeelde. Aan bekende nummers van onder andere Michael Jackson, Britney Spears, Abba, Anouk en de Dolly Dots gaf de groep hun eigen unieke draai aan. Het zorgde voor veel vrolijke nummers. The Afterparty was vooral in het samenzang erg sterk. ,,Jammer dat de optredens maar een halfuurtje duren. De tijd gaat supersnel voorbij als het zo leuk is. We moeten nu weer snel door naar het volgende optreden. Gluren bij de Buren is heel leuk, maar het is zeker verstandig om de looproute van te voren alvast te bepalen. Dan weet je zeker dat je niks van een optreden mist", aldus Mieke Wieringa.