• Rowin van Diest

Paul van Egmond: 'Oranje straalt weer plezier uit'

VELSEN/HAARLEM De elfde Voetbalverzamelaarsbeurs bij Telstar bracht zaterdag veel standhouders en verzamelaars bij elkaar. De twee sponsorruimtes volledig gevuld met shirtjes, boeken, vanen en programmabladen. Traditiegetrouw had organisator Hans Singerling standhouder David Endt bereid gevonden een (voetbal)gast te interviewen. Telstar-coryfee Paul van Egmond, een 77-jarige grootheid uit de jaren 60/70 en nog steeds caféhouder in Haarlem, liet zich verleiden.

Hans Akkerman

"Van 1963 t/m 1974 speelde ik meestal 'op 10' maar ook als linksback,'' wist de kwieke Haarlemse cafébaas die tot op de dag van vandaag nog achter de bar staat. Paul van Egmond was het plezier in voetbal een beetje kwijt geraakt. ''Klopt ja, na een kwartier kijken werd het mij al te veel. Ik was afgeknapt door hun kapsones. Recentelijk kijk ik wel weer meer, want dit Oranje straalt weer plezier uit en doet normaal,'' oordeelt de man die ruiterlijk toegeeft dat het wielrennen hem meer kan bekoren. Niet zo vreemd want zijn vader Jacques veroverde op de Olympische Spelen in LA en een jaar later in Parijs op het WK de titel op de sprint.

Uitgedaagd door Endt had de voormalige semi-prof een plausibele verklaring waarom Telstar in zijn tijd behoorlijk wat jaren aan de weg timmerde. ''Het heeft te maken met een goede generatie en het feit dat Telstar boven het kanaal een uitstekend werkend scoutingsapparaat had. Daar kwamen veel goede spelers vandaan,'' roemt Van Egmond die ook nog samenspeelde met Pools international Jerzy Wilim. ''We speelden met Telstar daar tegen hun nationale team en wonnen met 1-0 en de contacten werden gelegd. Even later speelde Jerzy op het WK van 1974. Wel bijzonder toch?''

Naast zijn werk stapt Paul van Egmond nog steeds op zijn fiets.''Haha, niet meer zoveel kilometers natuurlijk als vroeger maar voor een rondje Zandvoort ben ik nog steeds te porren hoor,'' stelt de man die door oudere bezoekers van de beurs werd herkend. Dat zag ook zijn oude voetbalmaat Jaap Pirovano (79) die gastvrij door de aimabele hoofdgast naast hem aan tafel werd uitgenodigd.

Op de slotvraag wie hun favoriete teammaat was, antwoordde Jaap Pirovano: ''Tjeerd Kort'' en Paul van Egmond ''Gerrie Althoff".