• Archief

Kon. HFC trekt aan kortste eind in slotfase van bekerduel

HAARLEM Het bekerduel tussen Kon. HFC en Telstar zorgde vanavond voor lange rijen aan de kassa van het HFC-sportcomplex aan de Spanjaardslaan. Niet heel verwonderlijk, want het gebeurt niet vaak dat de Haarlemmers (Tweede Divisie) en Velsenaren (Keuken Kampioen Divisie) elkaar op het veld treffen. En dan was het ook nog het eerste bekerduel in de 140-jarige geschiedenis van HFC dat in de avonduren op eigen terrein gespeeld werd. De nieuwe stadionverlichting maakte dit mogelijk. De grote vraag die in ieders hoofd rondging was natuurlijk: welke club gaat door naar de tweede ronde van de KNVB Beker?

Van meet af aan laten beide ploegen zien voluit voor de winst te gaan. Telstar tracht HFC onder druk te zetten en krijgt vroeg in de wedstrijd enkele corners mee, maar echt gevaarlijk worden de Velsenaren niet. In de achtste minuut wordt Lewis van HFC gevloerd binnen de 16 meter van Telstar en lijkt er een kans voor de Haarlemmers. De scheidsrechter wuift het incident echter weg en laat doorspelen. Een minuut later is het echter wel raak. Khalid Tadmine jaagt de Telstar-keeper af en Floris van der Linden schiet in. De bal komt terug van de keeper en Van der Linden legt af, waarna Tadmine de bal hoog in het doel schiet: 1-0. Helaas kan HFC niet erg lang meer genieten van de kwaliteiten van goaltjesdief Tadmine, in de 17e minuut gaat hij geblesseerd het veld af en wordt hij vervangen door Joël Donald.

Het doel van keeper Swolfs van Telstar is in de minuten daarna haast een schiettent, maar gelukkig voor de Velsenaren zit er telkens een voet tussen en blijft het 1-0. Althans, niet voor lang, want in de 22e minuut werkt Anthony Berenstein geheel onverwachts een vrije trap in het HFC-net: 1-1. Twee minuten later komt HFC goed weg wanneer een tweede goal van Telstar afgekeurd wordt wegens buitenspel. Het zorgt ervoor dat de fans op het puntje van hun stoel blijven zitten. Beide ploegen gaan redelijk gelijk op, wellicht dat Telstar net iets sterker is, en krijgen hun kansen. Zo wordt een prachtig schot van Sam van Huffel richting kruising net eruit getikt in de dertigste minuut. Beide teams weten hun goal tot de rust verder schoon te houden, zodat de score na 45 minuten 1-1 is. 

Beide ploegen komen ongewijzigd uit de kleedkamer en gaan aftastend op zoek naar meer. Zo wordt een voorzet van Lewis in de 56e minuut redelijk door Van der Linden ingekopt, maar niet goed genoeg. Verder weinig spannende momenten in het begin van de tweede helft, tot de 67e minuut. De HFC-spelers irriteren zich aan de leiding en dat levert een gele kaart op. Telstar blijft aandringen, maar HFC houdt stand. Met nog tien minuten te gaan lijkt het erop dat de fans aan de kant nog wat langer van de frisse avondlucht mogen genieten. Maar terwijl de 90 reguliere speelminuten al voorbij zijn en iedereen zich haast opmaakt voor twee keer 15 minuten extra tijd, beslist Telstar het duel onverwachts in haar voordeel. Kharchouch scoort de 1-2 in de 92e minuut uit een penalty, na een handsbal. HFC claimt een minuut later ook nog een penalty, maar krijgt die niet toegewezen en dus gaat Telstar door naar de tweede ronde en is het voor Kon. HFC klaar.