• Archief

Kon. HFC gelooft in winst tegen Telstar

HAARLEM Op de velden van Kon. HFC aan de Spanjaardslaan wordt vanavond een bijzondere streekderby gespeeld. Tweede Divisionist Koninklijke HFC neemt het vanaf 19.45 uur in de eerste ronde van de KNVB Beker op tegen de 'buren' van Telstar, de club uit Velsen die in de Keuken Kampioen Divisie opereert.

HISTORIE In het verleden namen de clubs het al meerdere malen tegen elkaar op, met wisselende resultaten tot gevolg. Zo schakelden de Haarlemmers Telstar in 2009 in de eerste ronde van het bekertoernooi uit, een lot dat de Velsenaren daarna vaker trof. De laatste tien seizoenen lag Telstar er in de strijd om de beker zes keer in de eerste ronde uit. De club uit Velsen zal er vanavond dus alles aan doen om het duel te winnen. HFC-speler Floris van der Linden weet echter zeker dat zijn ploeg als winnaar uit de strijd komt: "Het wordt 3-1 voor ons". 

STUNT Hoewel de Haarlemmers een niveau lager spelen dan Telstar, zijn ze zeker niet kansloos. Koninklijke HFC draait net als vorig seizoen mee in de hoogste regionen van de Tweede Divisie. Na negen wedstrijden staat het, na een valse start met twee verliespartijen, op een vierde plaats met zeventien punten. De ploeg heeft één punt achterstand op Rijnsburgse Boys en vier op koploper IJsselmeervogels. Afgelopen weekend stuntte de ploeg van Gertjan Tamerus nog tegen Jong Volendam. De 'vissers' werden op eigen terrein met 3-6 van het veld gespeeld. Opvallend was wel dat HFC veelvuldig gaten op het middenveld liet vallen, maar als dit euvel vanavond opgelost wordt, hebben de Haarlemmers zeker een kans tegen Telstar. 

Bekerwedstrijden zijn altijd speciaal voor een amateurclub.PRIMEUR 140 Jaar na oprichting beleeft Koninklijke HFC met deze streekderby overigens een primeur. De ploeg speelde namelijk nog nooit 's avonds een KNVB-wedstrijd op eigen veld. Omdat er geen lichtmasten rond het hoofdveld stonden, besloot de licentiecommisie van de KNVB dat het spelen van bekerwedstrijden hier ongeschikt was. 

GEDAANTEVERWISSELING Telstar heeft dit seizoen een redelijke gedaanteverwisseling ondergaan. Andries Jonker werd enkele maanden terug aangesteld als de nieuwe trainer. Na een prima seizoensstart raakten de Velsenaren in een aardige dip, vanaf eind augustus haalden zij namelijk uit zes wedstrijden slechts één punt, maar inmiddels lijkt de weg omhoog gevonden. Jonker en zijn mannen zijn inmiddels drie duels op rij ongeslagen. Na een gelijkspel bij TOP Oss en minimale zege voor eigen publiek tegen Almere City, werd afgelopen weekend Helmond Sport eenvoudig aan de kant gezet. Zijn de Velsenaren genoeg opgeladen om Haarlem aan de kant te zetten? Het zal vanavond blijken aan de Spanjaardslaan. 

ZIN IN HFC-speler Floris van der Linden, die zelf ook twee seizoenen bij Telstar heeft gespeeld, heeft in ieder geval zin in de wedstrijd. "Bekerwedstrijden zijn altijd speciaal voor een amateurclub, maar dat het een profclub uit de regio is maakt het nog leuker. We gaan het ze heel lastig maken. Ik voorspel 3-1 voor ons".