• Robert van Koolbergen

Kon. HFC: 140 jaar traditie en toekomst

HAARLEM Nee, er wordt niet gewacht tot 2029 want dan bestaat tweede divisionist Kon. HFC 150 jaar. Ook het 140-jarig jubileum van de hoogst spelende club in de regio Haarlem wordt uitvoerig gevierd middels een wervelende sportieve (feest) week. Met als motto '140 jaar Traditie &Toekomst'. Afgelopen zaterdag werd het spits afgebeten en hoe! Een G-voetbal toernooi, een meisjestoernooi en een jubileumdiner voor genodigden stonden op de rol. De weergoden waren de club in ieder geval bijzonder goed gezind op een dag dat het vlaggenschip van de 'Good Old' een succesvolle seizoen ouverture beleefde tegen HHC Hardenberg (3-1). Iedereen bij HFC hoopt de prachtige resultaten van vorig seizoen, vierde op slechts twee punten van de runner-up, te evenaren.

Ook Piet Stut was aanwezig op de openingsdag van het jubileum. De aimabele zestiger kwam al in de jaren zeventig uit voor het eerste elftal met teamgenoten als Henri Korpershoek, Pim Peeman en Koos Jochemus. Pas op 23-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de club die sinds jaar en dag op de rand van Heemstede en Haarlem haar activiteiten ontplooit.

Piet Stut: ''Ik ben ooit bij OG begonnen, was een talentje en ben later naar Haarlem gegaan op advies van Kick Smit Via BVC Bloemendaal kwam ik hier. Ik werd benaderd door Bob Witjas om in het 5e te gaan spelen maar ik kon dus een redelijk balletje trappen en kwam eigenlijk gelijk in het 1e. Ik heb HFC leren kennen als een studentikoze club waar veel practical jokes werden uitgehaald bij nieuwelingen. Veel tradities en een echt mannenbolwerk'', herinnert de gepensioneerde accountant zich nog levendig.

"Op mijn 30ste ben ik overgestapt naar de klassieke veteranen. Een officieuze competitie tegen gerenommeerde clubs uit het hele land. Tevens de periode dat er kinderen kwamen en ik later het team van mijn zoon Lennart ging coachen. Die speelde dan weer samen met de zonen van mijn oude voetbalmakkers Henri en Koos. Toen ik 50 werd, ben ik benaderd door Hugo Bettink om de coaching van de mini's op mij te nemen. Als coördinator bemoeide ik mij dan met zo'n honderd wild enthousiaste jongetjes.''

"Nu op mijn 67e is mijn rol nog steeds niet uitgespeeld, haha. Nu coach ik jonge jeugdcoaches tussen 15 en 18 jaar die de onder 13 trainen. Dat is een bewuste keuze, want daarna gaan die jongens studeren. Ik ben er met name voor het mentale aspect. Daar ligt mijn passie heb ik nadrukkelijk gemerkt. Daarnaast doe ik aan scouting en bemoei mij met het meidenvoetbal, een groeiende tak binnen onze bloeiende vereniging. Als je een actieve rol binnen HFC ambieert, is dit een prachtige club om te mogen werken. Ze pakken je bij je kladden en laten niet meer los en zoeken vervolgens een functie die naadloos bij je past. Dat is de kracht van een club waar ik al ruim 40 jaar actief ben. Als een soort van rode draad loopt de vereniging eigenlijk door mijn leven. Van generatie op generatie. Heerlijk toch?''

Hans Akkerman