• Anthony Knol kijkt uit naar het eeuwfeest.

    Rowin van Diest

Eeuwfeest Geel-Wit '20 nadert

HAARLEM Het eeuwfeest van Geel-Wit '20 komt op een prima moment. In 2000 liep het ledenbestand behoorlijk terug, maar de Leidse buurt is recentelijk interessant geworden voor nieuwe Haarlemmers en dat legt de club beslist geen windeieren. Ga maar na: 600 leden en het merendeel (400 personen, met 32 teams) bestaat uit jeugd. Sportief valt het daarentegen tegen. Het eerste team flirtte vorig seizoen nog nadrukkelijk met de derde klasse als debutant in de vierde klasse, maar neemt dit seizoen een teleurstellende een na laatste plek in. ''Tja, een combinatie van vormverlies aan onze kant, soms wat pech en het feit dat de Zaanse ploegen conditioneel, stugger en fysiek sterker zijn dan die Amsterdamse ploegen'', weet bestuurslid technische zaken Anthony Knol.

De factor pech was voor Geel-Wit zondag van belang tegen hoogvlieger RCH. Op een uur spelen stond een verdiende 2-0 voorsprong op het scorebord, maar een uur lang met tien man acteren, liet zijn sporen na. Een 2-2 gelijkspel was het resultaat in een duel met tomeloze inzet, een gele kaart of tien en fel meelevende trainers.

"Je ziet het ook vanmiddag weer toch? Zelfs met tien man waren we beter tot aan die strafschop voor RCH,'' aldus Knol die met trots waarnam dat het ledenaantal, vooral bij de jeugd, alsmaar groeiende is. ''Ja, er zit duidelijk meer structuur bij ons. Onze jeugdtoernooien genereren interesse en de Leidse buurt is natuurlijk van samenstelling veranderd. Van een arbeidersbuurt naar een yuppenbuurt met veel nieuwe bewoners die ook uit Amsterdam komen en hier hun kinderen laten voetballen,'' weet Knol die al 43 lid is en wiens zoon voor het eerste uitkomt.

Knol, ook lid van het jubileum comité, vervolgt: ''1 mei bestaan we 100 jaar en in het weekend van 16 en 17 mei wordt dat nadrukkelijk gevierd. Op vrijdagavond een quiz, op zaterdagavond een spetterend feest en op zondag speelt ons eerste tegen het 'Rebellenteam'. Dat zijn bekende ex-profs zoals Glenn Helder, Andy van der Meijde en Ricky van den Bergh. Allemaal gasten die wel een en ander hebben meegemaakt tijdens hun loopbaan, haha.''

Anthony Knol: ''Kortom: onze club zit duidelijk in de lift, we blijven hier voorlopig spelen en zetten in op een derde veld. Eens kijken of dat gaat lukken. Eerst maar eens het seizoen goed afmaken met het eerste. We hebben vandaag laten zien dat we te laag staan. Heus, het komt goed!''

Hans Akkerman