• Archief

Vierde memorial voor Klaas Pander op Haarlemse ijsbaan

HAARLEM Op de Haarlemse ijsbaan, gelegen aan de Westelijke Randweg, wordt zaterdag 22 december vanaf 20.00 uur voor de vierde keer de Klaas Pander Memorial verreden. Het is dan precies 78 jaar geleden dat deze Haarlemse topsporter overleed. Met dit evenement wordt een tijdgenoot van Pim Mulier, trainer van de legendarische Jaap Eden en bovendien groot Haarlemse sportman/schaatser, uit de tijd van rond 1900 herdacht. De schaatswedstrijd, met een marathonachtig karakter, bestaat uit een drietal onderdelen voor koppels. Eerst start de afvalkoers, waarbij steeds enkele schaatsers afvallen waarbij punten voor de langst rijdende worden toegekend. Daarna volgt voor de andere koppelgenoot, een puntenkoers, waarin schaatsers punten voor hun team verdienen en zo hun plaatsing in de finales bepalen. De finales zijn bijzonder omdat dan beide schaatsers elkaar afwisselen hetgeen gebeurt door elkaar op te duwen. Dit vindt plaats aan de spoorwegzijde van de ijsbaan, zodat het publiek daar dan ook het beste zicht heeft op dit spectaculaire onderdeel.

Deelnemen kunnen leden van schaatsclubs die op Haarlemse IJsbaan trainen. De winnaars van de grote finale ontvangen de Klaas Pander Memorial waarin hun namen worden gegraveerd en dat betekent 'eeuwige roem'. De toegang is gratis voor het publiek en dat is ook van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen en vooral bij de finales te komen kijken.

Ter verhoging van de gezelligheid rond de ijsbaan speelt er een dweilorkest en zijn er onder meer glühwein en chocolademelk te verkrijgen. Een fotograaf is aanwezig om leuke foto's van de bezoekers met de look-a-like Klaas Pander te maken. De organisatie ziet het publiek graag in grote getale komen kijken om de deelnemers aan te moedigen.

Het evenement begint om 20.00 uur en de ijsbaan is gelegen aan de Westelijke Randweg in Haarlem. Daar kan gratis geparkeerd worden. Met de bus: vanaf station Haarlem met lijn 2 halte Stuyvesantplein en 300 meter lopen via ondertunneling Westelijke Randweg.