• Haarlem - Milko Pieters (L) en Paul Zeeuw van Schoten en VVH Velserbroek

    Michel van Bergen

Verbroedering tekent derby tussen VVH/Velserbroek en Schoten

HAARLEM Sport verbroedert, maar verloedert ook weleens. Bij VVH/Velserbroek (Van der Aartweg 12) was het ruim een week terug weer eens raak. Een speler van Badhoevedorp trapte een tegenstander tegen het hoofd tijdens een wedstrijd in de 5de klasse van West 1 (Haarlem/Amsterdam), waarin zware incidenten geen uitzondering zijn.

Het gaat inmiddels goed met Jur Swier, het slachtoffer van de als 'waanzinnig' bestempelde 'dollemansactie'. Zondag 24 september, bij de seizoensouverture in de 3de klasse tussen VVH/Velserbroek en buurman Schoten, was dit hét gesprek van de dag. Het schopincident kreeg dan ook landelijke media-aandacht.

CONTROLEREN Zowel bij de thuisclub als de gasten overheerste onder supporters en bestuursleden ontzetting. Men vroeg zich af wat de KNVB kan en moet doen en wat verenigingen kunnen betekenen om geweldplegers en notoire recidivisten buiten de witte krijtlijnen te houden. Paul Zeeuw, voorzitter van VVH/Velserbroek, en Milko Pieters, bestuurslid Technische zaken van Schoten waren het roerend met elkaar eens. ,,Het begint bij de clubs'', klonk het in koor. Zeeuw: ,,Wij moeten nog beter spelers controleren en de KNVB dient fouten sneller te herstellen. Je kunt niet voor de volle honderd procent excessen uitsluiten, maar we moeten nog alerter acteren met z'n allen.''

Op het zonovergoten complex in Haarlem-Noord bood Schoten de onfortuinlijke Velserbroeker zelfs een bloemetje aan. Die geste werd bijzonder op prijs gesteld. Nadat het eerste fluitsignaal had geklonken, gingen de buren fel de strijd aan. Schoten startte energiek en drukte de thuisploeg ver terug. Een handvol kansen bleef echter onbenut, mede door uitstekend keeperswerk van Mario Veldt. Op slag van rust was er de eerste kans voor VVH/Velserbroek en het was meteen raak via Jeffrey Kors: 1-0. Erna zagen de toeschouwers een ander beeld. VVH/Velserbroek won de duels in een gelijkopgaand duel. Al creëerden de bezoekers nauwelijks kansen. Met een kwartier op de klok was daar opeens Jordy Hurkmans. Zijn twee goals bleken beslissend. Er was een tegentreffer.

,,O, wat is het leven fijn als de zon schijnt'', zong een volkszanger in een warm clubhuis na afloop. De verrassende einduitslag zorgde voor sportieve discussies tussen supporters en beleidsbepalers van beide clubs. Er werd veel gelachen. Geen verloedering, maar verbroedering.