• Tommy van de Sanden in actie.

    Michel van Bergen

Tommy van de Sanden roemt teamgeest DSS

HAARLEM Stond de afgelopen drie jaar klassenbehoud centraal, in 2018 worden de ambities van DSS honkbal scherper geformuleerd. ,,We gaan voor een plek bij de eerste vier, dus de play-offs. We zijn in de breedte sterker geworden, beschikken over meer slagkracht en onze pitchersstaf is van gelijk niveau. Ik zou teleurgesteld zijn als we ons doel niet halen'', sprak coach Jerry Breek optimistisch in maart. Na zes duels ( 3x Pirates en 3x Hoofddorp} staat de teller op vijf punten.

De 19-jarige kortestop Tommy van de Sanden werd zaterdag in de 9e inning bedolven onder zijn teamgenoten. De jeugdinternational sloeg met zijn triple een teamgenoot binnen en scoorde seconden later de bevrijdende gelijkmaker (5-5), de opmaat tot de 7-6 zege in inning 11. Het duel had alles wat honkbal zo speciaal maakt. Kolderieke vangfouten, gepruts in het infield, pitchers die het lastig hadden en een heuse bench clearing brawl waarbij een bozige, vrouwelijke supporter van de gasten zich verbaal liet gelden.

Tommy produceerde na afloop al een plausibele verklaring. ,,Gek misschien, maar ik heb nooit getwijfeld over het resultaat, ondanks dat Hoofddorp beter sloeg. We zijn mentaal gegroeid en een nog hechter team geworden die veel voor elkaar over heeft. We zijn in de breedte gegroeid en ook qua pitching maken we vorderingen. De competitie begon dit jaar later, dus in de voorbereiding hebben we al stappen kunnen zetten'', aldus de getalenteerde jeugdinternational die als kortestop acteerde omdat Mitchell Dautzenberg geplaagd werd door rugmalheur.

Na zes duels heeft Tommy zich al een aardige mening kunnen vormen over de sterkte van de hoofdklasse ,,Inderdaad, Neptunus steekt er bovenuit, Pirates is sterk maar niet onverslaanbaar en de rest lijkt redelijk aan elkaar gewaagd. Ik zie geen enkele belemmering voor ons om mee te strijden om plek 3 of 4. Het slaan is alleen nog voor verbetering vatbaar'', weet de liefhebber die in 2017 als jeugdinternational al in Canada op een WK heeft gespeeld en in de VS met een wereldteam. Tommy sluit af: " Een fantastische ervaring die duidelijk naar meer smaakt. Daarom zou ik graag in augustus in Texas of Miami een school uitkiezen waar ik studie en honkbal kan combineren. De contacten zijn al gelegd, dus nog even afwachten wat het uiteindelijk gaat worden''.