• Pr - Inholland

Ruim 500 starters bij HBO Fietstocht

HAARLEM Zo'n 500 collega's van Nederlandse hogescholen deden mee aan de jaarlijkse HBO Fietstocht, dit jaar georganiseerd door Inholland vanaf de locatie in Haarlem (Bijdorplaan 15). In 39 groepen reden de deelnemers vrijdag 25 augustus hun tocht over 50, 70, 90 of 120 kilometer. Onder het motto 'Fietsen doe je samen!'.

Met Bloemendaal aan Zee en Zandvoort nabij, en daarmee een indrukwekkend bos- en duingebied, werd Hogeschool Inholland Haarlem uitverkoren tot start- en aankomstlocatie van het sportieve evenement. Vier routes waren uitgestippeld om zowel de recreatieve fietser als de geoefende wielrenner vermaak te bieden. De langere voerden langs onder meer Inholland Alkmaar en Inholland Den Haag.

OMSTANDIGHEDEN Na een welkomstwoord door Jet de Ranitz en Heleen Jumelet, respectievelijk collegevoorzitter en hogeschooldirecteur van Inholland, volgde even na 9.00 uur een swingende warming-up onder leiding van sportkundestudente Joeke Hoeboer. Daarna gingen de groepen om de beurt op pad, te beginnen met degenen die voor de langste route kozen. Zij troffen overwegend zonnige omstandigheden, een aangename temperatuur en weinig wind; ideaal fietsweer.

Even voor 15.00 uur arriveerden twee collega's van Inholland, Karlien de Bruin en Conny Rijkers, als eersten bij de eindstreep, nota bene op een tandem. Met slechts lichtrood aangelopen gezichten maakten ze verder geen uitgeputte indruk. ,,Het was goed te doen'', stelde Rijkers. ,,Het viel ons echt mee. Vijftig kilometer is niet zo zwaar en wij zijn gewoon hartstikke fit!'' Het duo trok onderweg veel bekijks met hun tandem en was regelmatig in de weer met zwaaien naar voorbijgangers. De Bruin: ,,Het was ook wel even aanpassen. Op een tandem moet je echt goed samenwerken. We hebben veel gecommuniceerd over ieder dingetje dat we deden en elke hobbel die we tegenkwamen.'' Zij vond het stuk door de duinen het mooist, maar ook het zwaarst.

KOPJE Een tijdje later kwam het tweede groepje binnen. Inholland-collega's Astrid Schouten, Birgith Kamieth en Josephine Koster vonden het laatste stukje, het Kopje van Bloemendaal, best pittig. Koster: ,,Ik was erg blij met de lekkere lunch op een gezellig terras, halverwege de rit.''

Stefan Cox van Hogeschool Rotterdam koos voor de 120 kilometer en legde er zelfs 130 af. ,,Ik ben niet moe, nee'', zei hij. ,,Ik rijd elke dag dertig kilometer op mijn racefiets: vijftien naar mijn werk en vijftien terug. Bovendien werd er goed samengewerkt in onze groep; we namen geregeld de koppositie van elkaar over. Alles was goed verzorgd. En nu is het tijd voor een biertje!''

Bij start en finish verzorgden studenten van Conservatorium Haarlem muziek. Een after-movie is in de maak, geproduceerd door studenten Media en Entertaiment Management vanuit het leerwerkbedrijf Rookie Entertainment.

De HBO Fietstocht is in het jaar 2000 in het leven geroepen naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de HBO-raad, die sinds 18 april 2013 de Vereniging Hogescholen heet. Na deze succesvolle primeur was een nieuwe traditie geboren.