• Michel van Bergen

Presentatie selecties Schaatsacademie Noordwest

HAARLEM De aanstormende talenten van Schaatsacademie Noordwest staan te popelen om het seizoen in te glijden. Dat bleek zaterdag 7 oktober op de sponsor- en relatie-avond bij IJsbaan Haarlem (IJsbaanlaan 2). Daar werden alle rijders voorgesteld tijdens een presentatie in het restaurant. Er volgden een gezamenlijke warming-up, een demonstratie op het ijs door de selecties en een clinic, verzorgd door de leden daarvan.

De Olympische Winterspelen van Zuid-Korea, in februari 2018, komen voor deze sporters nog te vroeg. Maar het mondiale evenement van 2022 is voor velen zeker het doel. Schaatsacademie Noordwest leidt niet alleen de beste talenten van de Haarlemse ijsbaan in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar op, ook wordt verdere ontwikkeling van alle talenten uit de regio Noordwest richting de Nederlandse top gefaciliteerd. Dit gebeurt binnen RTC Noordwest, een van de Regionale Talenten Centra, die Jong Oranje hebben vervangen.

TOPSPORT Binnen een RTC kunnen de talenten vanuit hun vertrouwde thuisomgeving beter topsport met een opleiding combineren. Schaatsacademie Noordwest heeft dit met succes opgepakt; het leidde bij de junioren reeds tot vele popiumplaatsen. Bovendien zijn de eerste rijders doorgedrongen tot de Nederlandse (sub)top, zoals Melissa Wijfje, Esmee Visser en Esther Kiel.

Voor dit seizoen hebben drie selecties met in totaal 45 rijders zich gedurende enkele maanden intensief voorbereid. Immers, in de zomer moet de basis worden gelegd voor een goed winterseizoen. Onder meer fietsen, krachttraining en inline-skaten (skeeleren) maken deel uit van het programma; voor de oudsten beslaat dat acht tot tien trainingen per week. RTC-hoofdtrainer Sjoerd Geraets onderstreept het belang: ,,Tegenwoordig kun je vanaf mei bijna elke dag op het ijs staan als je dat wilt. In de praktijk wordt dat echter maar beperkt gedaan. Er is namelijk ook veel tijd nodig om in de zomer een algemene fitheid op te bouwen. Deze is hard nodig in de winter, want schaatsen is een conditioneel intensieve sport.''

TECHNIEK Als je in de zomermaanden wekelijks 15 tot 25 uur hebt getraind, is het spannend te ontdekken of dit ook op het ijs leidt tot goede prestaties. Dat is niet vanzelfsprekend, want schaatsen is een technische sport. Alleen met een uitstekende techniek lukt het om kracht en uithoudingsvermogen om te zetten naar snelle rondetijden. Jeroen Janissen, een van de RTC-toppers, weet er alles van: ,,Soms zit je weken te pielen met die ene technische aanwijzing. Maar als het dan lukt en de slagen zijn raak, geeft dat een machtig gevoel.''

Topsport kan niet zonder sponsoring. Het vinden van grote sponsors valt echter niet mee. Daarom

hanteert Schaatsacademie Noordwest een crowdfunding-aanpak, waarbij elke rijder een schare kleine

persoonlijke sponsors heeft, die samen een groot deel van de kosten dragen. Zo is er meteen een

trouwe 'fanbase'. Om voor die fans en sponsors iets extra's te doen, huurde Schaatsacademie Noordwest de Haarlemse ijsbaan af voor de opening van het schaatsseizoen. Daarbij waren extra's: vrij schaatsen en een rondleiding door de machinekamer onder leiding van ijsmeester Frank Zuurendonk.

GELEDINGEN Schaatsacademie Noordwest is verantwoordelijk voor en faciliteert talentherkenning en -ontwikkeling in de (schaats)regio Noordwest (geheel Noord-Holland en omstreken). Er zijn twee geledingen. Eén tak vervult een functie namens de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), de andere namens Gewest Noord-Holland Utrecht. Het voornaamste verschil is te vinden in de leeftijden van de schaatstalenten en in het verzorgingsgebied. RTC Noordwest faciliteert direct namens de KNSB de beste schaatstalenten in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar. Binnen de C-selectie en Baanselectie worden namens Gewest Noord-Holland/Utrecht de beste schaatstalenten van 13 tot en met 18 jaar op IJsbaan Haarlem ondersteunt.

Naast dit alles worden shorttrackactiviteiten op poten gezet, worden bijscholingen voor trainers uit de regio georganiseerd en wordt meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Door zijn activiteiten is Schaatsacademie Noordwest een motor en uithangbord voor het langebaanschaatsen op IJsbaan Haarlem en in regio Noordwest. De bezetting van de selecties is uitermate sterk; de rijders behaalden in voorbije seizoenen een groot aantal ereplaatsen bij Nederlandse kampioenschappen voor junioren. Bovendien is door meerdere schaatsers deelgenomen aan NK's voor senioren en internationale juniorentoernooien, waaronder de Viking Race, Junior World Cups en Wereldkampioenschappen voor junioren. Inmiddels zijn enkele rijders doorgestroomd naar officieel door de KNSB erkende merkenteams.

Meer informatie staat op www.schaatsacademienoordwest.nl.