• Michel van Bergen

Nostalgie viert hoogtij bij IJsclub Haarlem

HAARLEM Bij IJsclub Haarlem vond zaterdag 19 januari een geanimeerde receptie plaats. De club laat al 150 jaar van zich horen, want al in 1869 werd er op de Kloppersingel uitbundig geschaatst. Veel leden en oud-leden kwamen langs en genoten met volle teugen van het gelegenheidstrio Koud Kunstje. Op tekst en muziek van Douwe van der Kooi bracht een cellist, gitarist en saxofonist een speciale jubileumwals ten gehore en later op de avond volgde een nostalgische 'verkleedshow on ice'. Burgemeester Jos Wienen sprak lovende woorden en onder de vele aanwezigen was ook erelid Lou Hoogewerf.

Hans Akkerman

Lou Hoogewerf ging aan de hand van zijn vader samen met zijn broer ooit de schaatsbaan op en werd pas op 26-jarige leeftijd lid. ,,Ik begon vrij laat en was geen natuurtalent en recreatief actief, al kreeg ik wel les van hardrijtrainers. In 1984 stelde ik waarschijnlijk iets te veel kritische vragen op de jaarvergadering en werd ik benaderd om penningmeester te worden. Twee uurtjes per week werd mij verzekerd, maar dat viel vies tegen hoor", herinnert de gemeenteambtenaar zich nog levendig. Het erelidmaatschap werd zijn deel en recentelijk heeft hij op het stadhuis een overzichtstentoonstelling (te zien tot en met 8 februari) mede opgezet.

Hoogewerf: ,,Een leuke, tijdrovende klus. Foto's, oude schaatsen en natuurlijk de Haarlemse succesverhalen. Yvonne van Gennip begon ooit bij Winterkoninkje in Haarlem maar ging al snel in Alkmaar trainen en haar drie gouden medailles in Calgary vormden sportief natuurlijk een enorm onverwacht hoogtepunt voor het schaatsen en dan die huldiging op de Grote Markt, geweldig''.

Hij vervolgt: ,,Waar ik persoonlijk trots op ben, is dat we volgend jaar voor de vijfde keer een koppelkoerstoernooi organiseren. Het in memoriam Klaas Pander toernooi. Er gaat altijd veel aandacht uit naar Pim Mulier en Jaap Eden, maar Klaas Pander verdient zeker ook veel lof gezien zijn enorme staat van dienst.''

Het bevlogen erelid sluit af: ,,Tjonge tjonge, waar blijft de tijd? We collecteerden al in 1972 voor een baan en kijk nu eens om je heen. Alle energie is het dubbel en dwars waard geweest en ik ben vervuld met ongelooflijke trots, dit is toch prachtig?''