• Bert Westendorp

Max Verstappen zet Zandvoort op z'n kop

ZANDVOORT Zondagochtend 20 mei. Deze eerste pinksterdag staan de parkeerterreinen bij de ingangen van Circuit Zandvoort al halfvol. De mist trekt een grauwsluier over de badplaats, maar dat verandert snel. Net als de stroom bezoekers die vanaf een paar honderd raceliefhebbers deze vroege ochtend de komende uren aanzwelt tot een gezelschap van vele tienduizenden. Ook maandag wisten de raceliefhebbers massaal de weg naar het duinencircuit te vinden.

Bert Westendorp

In 1985 werd de laatste Formule 1 race voor het wereldkampioenschap verreden. Niki Lauda won de wedstrijd en vervolgens werd het tot op de dag van vandaag stil op Formule 1 gebied in Nederland.

TEAMGENOOT Het fenomeen Max Verstappen heeft de kans op een Formule 1 race in Nederland vergroot. Ga maar na, ruim honderdduizend fans, jong en oud, bevolkten als vanouds de duinen en tribunes van Zandvoort. En dat ging zondag nog maar om demonstraties met drie Formule 1 renwagens in de hoofdrol. Naast Max was er teamgenoot Daniel Ricciardo en oud Formule 1 piloot David Coulthard. Een drietal dat van wanten weet. Pirouettes op het asfalt, sprints trekken en de motoren laten brullen met als beloning een uitzinnig applaus van het razend enthousiaste publiek.

WERELDKAMPIOENSCHAP De omlijsting van de Formule 1 shows mocht er eveneens zijn. Races voor het wereldkampioenschap toerwagens, Porsche wedstrijden en nog veel meer. Komt er ooit een Formule 1 race dan is één van de problemen al gelijk duidelijk. Wie het spektakel ter plekke wil zien, kan rekenen op overvolle treinen die de drukte eigenlijk niet aan kunnen. Mochten mensen met de auto komen dan is uren in de file staan een vaststaand feit. Vroeger ook al een probleem, maar nu met Verstappen in de hoofdrol is de belangstelling voor de Formule 1 groter dan ooit.

Naast Zandvoort is ook het TT circuit van Assen in de race. Of het er ooit van komt, is koffiedik kijken. Een bord in de Tarzanbocht met als tekst 'F1 in 2020' lijkt iets te positief...