• Archief

Landelijke roeiwedstrijd op Het Spaarne

HEEMSTEDE/HAARLEM De landelijke roeiwedstrijd, de Spaarne Lenterace, vindt zondag 27 mei weer plaats. De organisatie van dit evenement ligt in handen van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging 'Het Spaarne'. Deze voorjaarsklassieker heeft een schitterend parcours van 4,5 kilometer voor volwassenen en 2 kilometer voor junioren. De roeiwedstrijd begint voor volwassenen op de ringvaart, nabij de wijk Merlenhoven en eindigt voor het clubgebouw aan het Spaarne. Junioren starten op het Spaarne, net iets ten noorden van het Theehuis. Toeschouwers zijn van 9.00 tot 17.00 uur welkom om te kijken langs de Ringvaart, het Spaarne of in het clubhuis aan het Marisplein 5 in Heemstede.

In totaal nemen zo'n driehonderd ploegen deel met rond de elfhonderd roeiers. Deze Nationale wedstrijd is sinds jaar en dag populair onder zogenaamde veteranenroeiers. Dat zijn roeiers vanaf 27 jaar oud tot ver voorbij de 70. Er is ook een wedstrijd voor junioren uitgeschreven. Het mooie parcours leent zich perfect voor deze wedstrijden. Er zijn dan ook vele oud toproeiers die deelnemen. Traditiegetrouw leveren de deelnemende Spaarneleden een taart in als inschrijfgeld, waardoor er een heerlijk taartenbuffet is.

De buurt rond de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging 'Het Spaarne' aan het Marisplein, tegen de grens met Haarlem, zal die dag volstaan met botenwagens. Ook het vaargebied van de ringvaart vanaf de Bennebroekerbrug tot het Spaarne voorbij de Crayenestervaart zal drie keer twee uur afgesloten zijn voor bootverkeer. Info staat op www.lenterace.nl.