• Pitcher Martijn Schoonderwoerd speelt een goede wedstrijd.

    Rowin van Diest

Kinheim: 'We gaan voor de hoofdklasse'

HAARLEM De start is veelbelovend, eigenlijk zoals verwacht. Kinheim honkbal strijdt nadrukkelijk mee om de prijzen in de overgangsklasse maar soms blijven de slagprestaties wat achter. ,,We jagen dan teveel achter minder goede pitches aan'', concludeerde coach Michael Crouwel. Vrijdagavond in het waterkoude Pim Mulier-stadion met gestaag neervallende regen kwamen de rookies van koploper Neptunus op bezoek. Die presteren al jaren op niveau en zijn een geduchte tegenstander voor ieder standaardteam.

Hans Akkerman

Kinheim, met een ijzersterk acterende pitcher Martijn Schoonderwoerd (21), zegevierde echter met 5-1 op een avond dat de gevoelstemperatuur het vriespunt aantikte. Opvallend: de Haarlemmers scoorden alle runs op onvolkomenheden van de tegenstander. De eerste 12 slagmensen van de gasten slaagden er niet in het honk te bereiken, dankzij het puike optreden van Schoonderwoerd. ,,Ik gooide lekker hoor, maar op een gegeven moment werd de heuvel wat modderig. Zaak is dan om heel geconcentreerd te blijven,'' analyseerde de 21-jarige zelfbewuste Kinheimer die in het dagelijkse leven als een soort van gymleraar motorische oefeningen onderwijst aan leerlingen in heel Amsterdam.

Schoonderwoerd beleefde zijn vuurdoop in 2016 in de hoofdklasse en groeide in 2018 uit tot een ace. ,,Ja, het gaat lekker en steeds beter. Zeker met de hulp van David Bergman en Al Morales. Zij weten zoveel van de materie en geven mij elke training weer nieuwe verbeterpunten. We zitten op één lijn'', glundert Martijn die van zijn hart beslist geen moordkuil maakt als hem gevraagd wordt wat de sportieve ambities zijn voor 2019. ,,Ik draai er niet om heen. We gaan met zijn allen voor de hoofdklasse. Verdedigend staat het al als een huis bij ons en aanvallend zullen we zeker nog wat aanpassingen moeten maken. Zo reëel ben ik natuurlijk wel. We hebben echter een hele hechte groep spelers die als een vriendenteam opereert. Het moet gewoon dit jaar'', aldus de man die ooit bij DSS begon, al snel verkaste naar Kinheim en gek genoeg nooit deel heeft uitgemaakt van de Haarlemse Honkbalschool. ,,Inderdaad apart, ik trainde wel even mee maar ze vonden mij niet sterk genoeg en stuurden mij weg.''