• Pr - SportSupport

Jury op weg naar shortlists Huldiging Haarlemse Topsporters

HAARLEM De nomineerperiode in het kader van de Huldiging Haarlemse Topsporters is afgelopen. Tot dinsdag 31 oktober konden de aanmeldingen worden gedaan. De organisatie garandeert, dat het dinsdag 12 december een bijzondere avond wordt in de betekenisvolle Gravenzaal (Grote Markt 2).

,,Nomineren is ontzettend belangrijk, want zonder nominaties geen huldiging.'' Dat liet Juliska Kraaij, coördinator Huldiging Haarlemse Topsporters, al in een vroeg stadium weten. Zij deed de oproep aan alle sportvrienden van de stad om topsporters te nomineren. ,,Het is voor de winnaars zo'n prachtige erkenning. Hun prestaties mogen gezien en gevierd worden.'' Velen kozen ervoor een topsporter of uitgesproken talent aan te dragen; van buurman tot vereniging, van zus tot coach. Daarbij moest het wel gaan om een A-status, een bewijs voor acteren op het hoogste niveau. Verder is 'woonachtig of trainend in Haarlem' een vereiste.

CATEGORIEËN Er zijn zes vaste categorieën: sportman, sportvrouw, sportploeg, sportcoach, sporttalent (jongens en meisjes), vrijwilligers. Alle inzendingen worden nu beoordeeld door de zeskoppige jury. Uiteindelijk komt er een shortlist met drie genomineerden per categorie. De namen worden deze maand naar buiten gebracht. Pas op de avond zelf worden de winnaars bekendgemaakt. ,,Een bijzonder moment van de huldiging van vorig jaar was, dat Cor van der Geest als verrassing de oeuvreprijs kreeg. Hij was compleet overdonderd. Zo'n bekende naam verdient het om op zo'n avond in het zonnetje te worden gezet. Maar waar ik ook altijd met veel trots naar kijk zijn de filmpjes van de talenten. Zij werken keihard. Op het moment dat ze die prijs in ontvangst nemen, is dat ontroerend om te zien. Er zitten soms wel 10-jarigen bij. De prijs geeft ze een 'boost'. Het motiveert ze om nog meer ervoor te gaan en wellicht over een aantal jaar de prijs voor sportvrouw of sportman mee naar huis te nemen.''

KAMPIOENEN Al in de zeventiger jaren werden de sportkampioenen gehuldigd in de Gravenzaal. ,,Het is een bijzonder idee om te weten dat oude Haarlemse kampioenen ook op die trap hebben gestaan.'' Vanuit de gemeente is wethouder Merijn Snoek zeer betrokken bij deze huldiging. Hij overhandigt de beeldjes aan de talenten; een categorie die hij in het bijzonder een warm hart toedraagt. De huldiging is alweer de zestiende in deze vorm. SportSupport en de gemeente Haarlem werken hiervoor nauw samen. Meer informatie staat op sportsupport.nl.