• BEN-FOTOGRAAF

Jeugdig Haarlems karttalent geïnspireerd door Max Verstappen

HAARLEM Dat ene bezoekje aan de Masters of Formula 3 op het circuit van Zandvoort was genoeg voor Stijn van der Meer. De negenjarige Haarlemmer zag er vier jaar geleden Max Verstappen winnen en sindsdien doet hij niets liever dan karten. Dat gaat erg goed, want tijdens de afgelopen Winter Cup-wedstrijden in Eindhoven werd hij drie keer eerste in de Parolin Rocky-klasse.

,,Ik ging op vierjarige leedtijd met mijn vader naar de Masters op Zandvoort toen Max Verstappen daar won", herinnert Stijn zich. ,,Ik heb daar die dag wel acht keer gratis gereden op het kartbaantje van Kart Centrum Lelystad (KCL)". Later volgde een proefles bij KCL. ,,Toen wilde ik vaker rijden." Zes jaar was Stijn toen. Privélessen bij KCL van Indy Dontje, Dave Blom en Milan Dontje zorgden ervoor dat hij de basisbeginselen van het karten onder de knie kreeg. Op de baan in Lelystad reed hij zijn eerste wedstrijd, daarna reed hij drie wedstrijden op het circuit van Strijen om zijn beginnersdiploma te halen. Sindsdien droomt hij van autosport en de Formule 1 in het bijzonder. Het zal niet verbazen dat Max Verstappen zijn favoriete coureur is. ,,Hij is een Nederlander en hij kan goed rijden."

In 2015 begon hij met competitie rijden in de Parolin-klasse in het Nederlands kampioenschap viertakt. Hij werd, pas zeven jaar oud, meteen knap derde bij de rookies. Het was het begin van een steeds verder groeiend fanatisme bij de jonge rijder. Dit seizoen heeft hij dan ook een druk seizoen. Hij rijdt het Nederlands kampioenschap 4-takt van organisator Chrono, het KartFestival van KCL, de clubkampioenschappen van Kartclub Eefde en Kart4Fun.

Eén wedstrijd heeft hij al gehad: de Winter Cup van eind januari op de natte kartbaan van Eindhoven. ,,De bochten waren glad, maar het lag me goed." Tijdens de kwalificatie vertrok Stijn wat later dan de rest van het veld en joeg zo op de snellere jongens van het warm rijden in de ochtend. "Ik haalde eerst de langzamere rijders in en toen ik op de snellere kon jagen, waren mijn tijden ook echt goed."

Daarna was het aan Stijn om ook in de races te laten zien hoe snel hij was. Welnu, dat lukte. En hoe! "Tijdens race 1 probeerde ik om snel weg te rijden om zo een gat te slaan. Ik vind in de regen en bij gladheid rijden altijd erg leuk en het gaat ook altijd goed. Ook nu, want ik zag in de 'doordraaiers' dat ik al een aardige voorsprong had genomen. Op de finish had ik zelfs ruim dertien seconden voorsprong."

Race 2 ging bijna net zo, herinnert Stijn zich. "Ook hier liep ik snel weg en reed ik zonder problemen naar de overwinning." Ook in race 3 liep hij meteen weg van de rest. "Maar de afstand tot de rijder achter me was wel kleiner. Mijn vader gaf mijn voorsprong aan en zo wist ik dat ik ook deze race zonder problemen als eerste kon finishen."

Natuurlijk was Stijn blij met zijn klinkende overwinning, maar het was voor hem bovenal een bijzondere overwinning. "Ik heb haar opgedragen aan mijn oma. Ze is een jaar geleden overleden en zij keek al mijn races via livestreaming. Ze kon niet goed meer lopen, maar zo kon ze toch mijn races zien. Ze was mijn grootste fan. Ik kuste in Eindhoven bij iedere gewonnen race mijn wijsvinger en wees naar haar in de lucht!"

Vorig jaar had Stijn al de snelheid, maar had hij wat tegenslag. Daardoor gaven zijn resultaten het goede niveau niet weer. Waarom lukte het nu wel? "We zijn toen na iedere race de problemen gaan bespreken", zegt zijn moeder. "Daardoor hebben we nu alles beter voor elkaar. Dingen die toen niet goed gingen, zullen nu zeker niet meer gebeuren. Ook hebben al die tegenslagen van Stijn een professionelere en nog meer gedreven coureur gemaakt."

Stijn van der Meer bedankt zijn papa, mama en familie en zijn sponsors Spanjetotaal.nl, Budgetsportprijzen, Grapy.nl, tandarts Frans Ferguson, Van der Storm catering, Stannet, Lagerboer.nl, Jan Smit Graphics en Bo Gielen reclame.