• Peter Looij op de ijsbaan in Haarlem

    Michel van Bergen

IJsclub Haarlem 150 jaar jong

HAARLEM De grootste schaatsvereniging van ons land met 1200 leden, IJsclub Haarlem opgericht op 22 januari 1869, viert zaterdag 19 januari vanaf 9.30 uur haar 150-jarig jubileum met een uitbundig schaatsprogramma/feest voor jong en oud. Voor slechts 1 euro kan men mee participeren en een ieder ontvangt dan ook nog een leuk aandenken.

Hans Akkerman

Uiteraard stond Haarlem-sporticoon Pim Mulier mede aan de basis van de oprichting. IJsclub Haarlem bracht een aantal topschaatsers naar voren zoals Yvonne van Gennip, de broertjes Rykkje en Fausto Marreiros, maar is ook nadrukkelijk het domein voor honderden recreatieve rijders die op de kunstijsbaan (sinds 1977) hun hobby uitoefenen, zoals Peter Looij.

Peter Looij, lid vanaf 1984, is een van die recreatieve leden en een warm pleitbezorger voor de schaatssport. ,,Ja, ik maak deel uit van het jubileum comité en ben altijd recreatief schaatser geweest. Door een knieblessure ben ik helaas afgehaakt, maar als trainer ben ik nog steeds lekker actief. Ik begeleid een achttiental enthousiaste 50-plussers. Sinds jaar en dag reizen we met een grote groep aan het begin van het jaar naar Italië toe en dit jaar gaan we met 46 rijders die kant op. Heerlijk in de buitenlucht je sport beoefenen en daarnaast natuurlijk de onderlinge verbondenheid. Ik beschouw schaatsen als een mix van winter, buitenlucht, genieten, het sociale aspect en beweging.''

Looij vervolgt: ,,We hebben voor aanstaande zaterdag een leuk gevarieerd programma in elkaar gezet. Voor elk wat wils. De hele dag staat in het teken van schaatsen en ik ben er van overtuigd dat we veel mensen kunnen bereiken. Ik heb mij laten vertellen dat er alleen al duizend kinderen langs komen. Als er mensen zijn met interesse in ons verleden, er is van af nu een maand lang een expositie in het stadhuis. We hebben een hechte club leden, jong en oud, die de schaatsport omarmen. Met een eigen clubhuis naast de baan kunnen we ook na het sporten met elkaar in contact komen en de saamhorigheid handen en voeten geven. Ik zou een ieder willen met interesse willen oproepen zaterdag langs te komen. Er staat echt een dijk van een programma. Het wordt genieten.'' Voor informatie: www.ijsclubhaarlem.nl.