• Bianca van Geldorp voelt zich als een vis in het water op het veld.

    Eigen Foto

Droombaan als buurtsportcoach

HAARLEM Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden. Bianca van Geldorp is zo'n buurtsportcoach. Ze vindt zelf dat ze hiermee de perfecte baan heeft gevonden na haar studie, want ze zocht een combinatie van wijkgericht in combinatie met sportbeleid. Deze combi heeft ze bij SportSupport gevonden als buurtsportcoach bij de gemeente Bloemendaal. Ze is actief bij de sportverenigingen BVC (voetbal) en HBS (hockey) en daarnaast organiseert ze nog een aantal evenementen zoals de huldiging van de sportkampioenen, schoolvoetbaltoernooi, sportinstuif, Alpe d'huez4kids en de buitenspeeldag. ,,Eigenlijk is dit mijn droombaan", zo vindt ze.


,,Ik vind het zo belangrijk dat kinderen weer leren om buiten te spelen. Want je creativiteit en zeker je energie kun je buiten uitstekend kwijt. Zonde vind ik het ook als ik aan kinderen vraag 'heb je nog iets leuks gedaan dit weekend'. Als ik hoor, 'ja lekker gegamed', dan word ik daar wel verdrietig van. Is dat wat kinderen bezighoudt? Ga er op uit, ga buiten spelen, lekker ravotten en vies worden. Ik vind het echt een voorrecht dat ik voor mijn werk veel buiten, en natuurlijk met sport bezig ben. Zeker met dit mooie weer is het zeker geen straf. Het is daarnaast bijzonder om met kinderen te werken. Dat ik mijn passie mag delen en kinderen hierin mee mag nemen."

Bij BVC is Van Geldorp ingeschakeld om het meidenvoetbal weer schwung te geven. Elke vrijdagmiddag is er een open training voor meiden van 7 tot 12 jaar. ,,We zijn begin november gestart en het is echt een vrijblijvende training. Je hoeft ook niet elke keer te komen maar zo kan je wel snuffelen aan het meidenvoetbal en of het bij je past. Ik zou ook zeggen tegen alle sportieve meiden in Bloemendaal. Kom een keer meedoen. Het zal je verbazen hoe leuk je het vindt", zegt de buurtsportcoach met een glimlach. Daarnaast organiseert ze ook verschillende activiteiten voor de jeugd. Zo heeft ze het familietoernooi weer opgepakt en heeft BVC een leuk uitje gehad naar een thuiswedstrijd van Telstar. ,,Met 180 kinderen en ouders kleurden wij een groot deel van de tribune oranje. Dat was een gaaf gezicht."


,,Waar ik bij BVC mij vooral richt op kinderen ben ik bij HBS bezig om een wandelgroep voor 65-plussers op te zetten samen met Kennemerhart. Dat vind ik ook een belangrijke rol voor een buurtsportcoach, het verbinden van organisaties en mensen. Want de kracht zit vaak in de samenwerking. Zo zet je samen sneller een activiteit neer die goed past bij de behoefte en vraag van je doelgroep", sluit Van Geldorp haar verhaal af.


Het team in Bloemendaal bestaat uit vijf medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie is te vinden op sportsupport.nl.