• Eigen Foto

Code geel: Zuid-Afrikaan wint extreme kitesurfwedstrijd in Zandvoort

ZANDVOORT Meer dan achtdyuzend kitefans trotseerden zaterdag 8 juni code geel en zagen op het strand van Zandvoort de Zuid-Afrikaanse kitesurfer Ross-Dillon Player Red Bull Megaloop winnen. De Zuid-Afrikaanse Oswald Smith en de Nederlander Lasse Walker behaalden de tweede en derde plaats.

Terwijl de rest van Nederland liever binnen bleef, gingen zestien internationale riders het gevecht met de Noordzee aan. De condities waren extreem met windkracht 9. Winnaar Ross-Dillon kan niet geloven dat hij heeft gewonnen; "Na de eerste ronde dacht ik dat ik naar huis zou moeten, maar daarna heb ik elke heat gewonnen, dat zijn 4 heats. Ik kan het niet geloven, het ging gewoon zo goed."

De zestien deelnemende kiteboarders kwamen dit jaar overgevlogen uit Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika, Polen, Denemarken en Nederland. De kiters maakten sprongen van zo'n 25 meter hoog en bijna 100 meter ver. De jury beoordeelde de atleten op de hoogte, afstand, stijl en uitvoering van de megaloops, waarbij die ene perfecte sprong al voldoende kon zijn om de volgende ronde te halen en Red Bull Megaloop te winnen.

Red Bull Megaloop is een kitesurfwedstrijd die alleen plaatsvindt als het stormt; bij meer dan 30 knopen wind uit de juiste richting. Sinds de vorige editie in 2017 was het twee jaar wachten op deze perfecte weersomstandigheden.