• Marco Wels kijkt toe hoe DSS ervan langs krijgt van Neptunus.

    Rowin van Diest

Coach neemt afscheid van DSS

HAARLEM De zware 4-14 thuisnederlaag ruim een week terug tegen landskampioen Neptunus plaatste DSS-honkbalcoach Marco Wels na afloop in perspectief. ''Tja, laten we eerlijk zijn. Neptunus heeft een budget van 2 ton en DSS maar 10 procent daarvan. Natuurlijk lastig opereren toch? Wij moeten onze punten ergens anders vandaan halen'', analyseerde de man die al jaren in het coach vak staat en Quick Amersfoort van de overgangsklasse naar de hoofdklasse stuwde maar vanwege de reisafstand een uitdaging dichter bij huis zocht. De uitdaging voor Wels bij DSS sneuvelde echter drie uur na de zware nederlaag, toen Wels zich realiseerde dat de chemie tussen hem en de spelers was uitgewerkt. Wels kreeg het team sportief niet meer aan de praat en maakte abrupt een eind aan zijn dienstverband.

Hans Akkerman

Wels beschouwd zichzelf als een pure liefhebber die graag zijn licht laat schijnen over prangende kwesties en ontwikkelingen binnen de KNBSB. "Ja, ik maak mij druk over een aantal ontwikkelingen. We zijn de afgelopen jaren enorm gedaald qua ledenaantal. Van 25.000 naar nog geen 18.000 spelende leden. Heb je daar nog een bondsbureau voor nodig vraag ik mij wel eens af? De bond moet mijns inzien veel meer inzetten voor de jeugd en minder voor het nationale team waar de focus momenteel ligt. Ik ben bijvoorbeeld een fan van Tex Town Tigers uit Enschede. Je komt daar elke keer weer in een warm bad met tientallen enthousiaste kinderen. Daar begint de liefde voor de sport. Zie je nog wel eens kinderen kijken bij hoofdklasse of andere duels? Ik niet en dat baart mij zorgen. Geen goede ontwikkeling.''

In Haarlem heeft de man uit Krommenie ook ontwikkelingen gezien die volgens hem anders en beter kunnen. "Inderdaad, ik zou willen pleiten voor veel meer samenwerking. Kinheim ligt letterlijk om de hoek en maak dus afspraken met elkaar en bundel zodoende de krachten. Zo overleef je en creëer je draagvlak en enthousiasme.'' Zijn periode in Haarlem-Noord bracht ongetwijfeld niet hetgeen waar hij op had gehoopt, maar het wil wel raar lopen als Marco Wels met zijn jarenlange coachervaring niet snel een nieuwe uitdaging vindt.