• Rowin van Diest

Bert Buter gelooft in Schoten

HAARLEM Bert Buter (73) is met recht een clubicoon bij Schoten. Buter ging al als 10-jarige aan de hand van zijn vader in 1954 op voetbal. ,,Eerder mocht het toen niet". In het verleden kwam hij ook 6 jaar voor het eerste team uit. Buter: ,,Ik stopte in 1968. Niet meer te combineren met mijn zaak. Vervolgens ben ik naar het tweede overgestapt."

Buter is al 63 jaar lid en actief voor VV Schoten, onder andere als jeugdtrainer. Ik ben dit jaar pas gestopt". Ook is hij kenner van de historie. Een bestuursfunctie heeft hij nooit geambieerd. ,,Ik ben te ongeduldig en wil zaken in drie dagen regelen, vandaar", weet hij van zichzelf. Nu schrijft de aimabele Haarlemmer wedstrijdverslagen van het vlaggenschip op de website op een manier die hem zo kenmerkt: oprechte liefde voor het spel, sportiviteit hoog in het vaandel en met een aangenaam objectieve blik.

Een paar maanden terug was Schoten naarstig op zoek naar nieuwe bestuurders. Buter: ,,Dat is gelukkig gelukt. Samen met een paar gelijkgestemden zijn we ook eens gaan brainstormen met als doel het stadsdeel te overtuigen van onze plannen. Schoten is een fijne club, ik noem het wel eens een speciaalzaak. We dienen veel meer naar buiten te treden en evenementen op te tuigen waaruit revenuen voortkomen. De basis is nu ingevuld, maar we dienen met plannen te komen om te overleven. Dat doen we dit weekend precies 108 jaar. De plannen zijn er, nu is het zaak onze ideeën te inventariseren en de haalbaarheid te toetsen".

Zondag kwam hekkensluiter en buurman VVH/Velserbroek op bezoek. Uit verrassend met 3-1 verloren, dus sportieve revanche stond centraal. Dat lukte in een weinig verheffend duel (2-0) met veel strijd en weinig vloeiende combinaties. Aron Apetz scoorde voor en na de rust in een duel waarin de bezoekers, behalve een onterecht afgekeurde goal, absoluut geen aanspraak konden maken op meer. ,,Heel matig, ik ben er nog niet gerust op hoor'', dacht Buter hardop in de rust. Na afloop een toefje meer tevredenheid. ,,Blij natuurlijk met de winst maar te weinig voetbal vanmiddag gezien'', luidde het welgemeende en kritische eindoordeel.