• Remko de Waal

Grand Prix in Zandvoort wordt verreden op 3 mei 2020

ZANDVOORT De Formule 1 gaat op zondag 3 mei 2020 na 35 jaar terugkeren in Nederland. Dan gaat de Grote Prijs van Nederland gereden worden. Dat maakte de organisatie zojuist bekend via Twitter. 

De Grote Prijs van Nederland in de Formule 1 prijkt voor komend jaar op 3 mei op de kalender. Daarop staat een niet eerder vertoond aantal van 22 wedstrijden om de wereldtitel. De kalender moet op 4 oktober tijdens een vergadering van de FIA World Motor Sport Council nog wel worden goedgekeurd.

Het 70ste seizoen in de Formule 1 begint op 15 maart met de GP van Australië en eindigt op 29 november in Abu Dhabi. Vietnam is het 34ste land dat een Formule 1-race zal herbergen. Dat gebeurt op 5 april. Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keert de Formule 1 na 35 jaar terug in Zandvoort. De Duitse Grand Prix op Hockenheim is zoals verwacht van de kalender verdwenen, met de organisatoren van de GP van Spanje werd alsnog een akkoord bereikt.

OVEREENSTEMMING Op 14 mei kwam Chase Carey, de grote baas van Formula One Management (FOM), in de badplaats vertellen dat er overeenstemming was bereikt met de promotors van Dutch Grand Prix. Er werd een contract voor 3 jaar ondertekend. Zandvoort profiteert met name van de populariteit van Max Verstappen. De verwachte massale belangstelling werd bevestigd in juli, toen sportief directeur Jan Lammers kon melden dat er meer dan een miljoen kaartjes waren aangevraagd voor het evenement waar drie dagen lang telkens plaats is voor ruim 100.000 toeschouwers.

Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. Dat wordt onder meer opgevangen door steun van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken.

VERANDERD Op de dinsdag gehouden informatiebijeenkomst voor inwoners van Zandvoort kon Robert van Overdijk, algemeen directeur van het circuit, de datum nog niet bekendmaken. Wel meldde hij dat er nog een en ander veranderd zal worden aan het circuit. Zo wordt de laatste bocht onder handen genomen die de coureurs daarna een extra inhaalmogelijkheid biedt.