Uitbouw kosten – Wat kost een aanbouw aan je woning?

24-12-2019, 16:15 |Van onze partner

Een mooie ruime leefkeuken, een grotere woonkamer of misschien een extra slaapkamer op de benedenverdieping. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun huis willen uitbouwen. Maar een aanbouw kost wel een hoop geld. Geld dat niet iedereen heeft liggen, laat staan zomaar kan missen. Een lening kan dan uitkomst bieden. Maar wat kost een aanbouw ongeveer en hoeveel geld heb je dus nodig om te lenen?

Wat kost een aanbouw per m2?
Het ligt natuurlijk een beetje aan het afwerkingsniveau, het soort materialen dat je gebruikt en de mate van isolatie hoeveel een nieuwe uitbouw precies kost. In onderstaande tabel zie je dan ook grofweg de vierkante meter prijs voor een aanbouw met standaard afwerking.

Kosten uitbouw per m2

10 m2         plm. 18.000 - 23.000 euro
12 m2         plm. 20.000 - 25.000 euro
15 m2         plm. 28.000 - 36.000 euro
20 m2         plm. 33.000 - 40.000 euro
30 m2         plm. 50.000 - 65.000 euro

Tip! De kosten van een uitbouw verschillen enorm. Vraag daarom altijd meerdere offertes op bij verschillende partijen.

Hoe kosten aanbouw financieren?
Als je weet hoe groot je aanbouw wordt en hoeveel geld je daar ongeveer voor nodig hebt, is het tijd om de financiering te regelen. Dit kan op drie manieren:

  • Kosten uitbouw financieren in je hypotheek
  • Kosten aanbouw huis financieren met persoonlijke lening
  • Kosten aanbouw woning financieren met doorlopend krediet

Kosten uitbouw financieren in je hypotheek
De eerste optie is door je hypotheek te verhogen. Je krijgt dan hogere hypothecaire maandlasten, maar je hebt wél de keuze tussen een vaste of variabele rente en een vaste looptijd. Daarnaast is de rente die je betaalt aftrekbaar.
Let op! Het nadeel van een aanbouw financieren met je hypotheek is dat dit alléén kan als je overwaarde hebt op je huis.

Financieren kosten aanbouw huis met persoonlijke lening
Heb je geen overwaarde, dan is een persoonlijke lening de beste optie. Je leent dan geld tegen een vaste rente en met een vaste looptijd. Je weet vooraf dus precies wat je maandlasten worden en wanneer je lening is afgelost. Daarnaast heb je nog een extra voordeel, want ook de rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een aanbouw aan je huis.
Tip! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening voor een uitbouw is enorm. Door vooraf leningen te vergelijken bespaar je dus een hoop geld.

Aanbouwkosten financieren met doorlopend krediet
Als laatste kun je een aanbouw financieren met een doorlopend krediet. Dit is vooral handig als je vooraf niet precies weet hoeveel de aanbouw kost. Met een doorlopend krediet mag je namelijk tot een vooraf afgesproken leenbedrag onbeperkt opnemen en aflossen en je betaalt alléén rente over het opgenomen bedrag.
Let op! De rente van een doorlopend krediet is helaas níet aftrekbaar! Hoewel de constructie dus interessant lijkt, pakt het meestal wel duurder uit.