Nieuwe occasion kopen? Voorkom een miskoop met deze tips

29-08-2019, 08:23 |Van onze partner

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Occasions die worden doorverkocht als “zo goed als nieuw”, waarna de klant een paar maanden later met een waardeloze auto zit. Mensen zijn geneigd snel een occasion te kopen wanneer deze er in eerste opzicht goed uitziet. Kritischer kijken kan veel problemen voorkomen. In dit artikel geven we u tips over hoe u hier beter in kunt worden.
 

Wees verzekerd van een goede auto, doe de schadecheck
Laat de auto historie controleren zodat u snel kunt achterhalen wat de geschiedenis van hetvoertuig is. Hieruit kunt u zelf een conclusie trekken of dit een betrouwbaar voertuig is of niet. In de praktijk kan dit het verschil betekenen tussen een potentiele miskoop of niet. Iets wat bijvoorbeeld goed is om uzelf af te vragen: hoeveel eerdere eigenaren heeft dit voertuig gehad, en hoelang hadden zij dit voertuig onder hun naam staan? Wanneer dit voertuig slechts enkele maanden onder iemand zijn naam stond, kan dit verdacht overkomen. Men doet ten slotte niet zomaar een voertuig weg die goed functioneert. Uiteraard is het mogelijk dat diegene onverwacht een nieuwe leaseauto van de zaak heeft gekregen, maar dit is een voor de hand liggend excuus. Laat de autohistorie controleren
 

2 weten meer dan 1
Niet iedereen is een auto-expert. Bij twijfel is het verstandig om een kennis of collega mee te nemen die net even iets meer weet van auto’s kopen. Naast het feit dat u met zijn 2en meer kunt waarnemen dan in uw eentje en heeft u een sterkere onderhandelingspositie. Tijdens de aankoop kunt u samen overleggen over de voorwaarden en zal de verkoper u minder kunnen beïnvloeden.
 

Geef uw ogen eens goed de kost
Tijdens het inspecteren van de wagen zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Zo kunt u aan de lak zien of er overheen is gespoten om potentiele krassen of lichte deuken te verbloemen. Ook kan de reflectie van de lak soms onnatuurlijk ogen vergeleken met de andere onderdelen. Dit duidt ook op het camoufleren van potentiele schade. Verder dient u de afstand tussen de verschillende onderdelen van het voertuig te vergelijken. Zit de voordeur aan de linkerkant dichter op de voorkant van de auto dan de rechterdeur? Dit afstandsverschil van de naden indiceert dat er een vervangend onderdeel op is gemonteerd na een groot schadeongeluk. Tijdens het bouwen van het voertuig in de fabriek zou zoiets nooit gebeuren. Een schadereparatie dus.

Laat het voertuig keuren
Een professional kan als geen ander zien of het voertuig flinke schade heeft opgelopen in het verleden. U doet er dan ook goed aan om deze te raadplegen bij twijfel. De meeste mensen raden een officiële keuring aan. Dit is een stuk duurder, maar voor de zekerheid die u ervoor terugkrijgt is dit geen geld. De keuring kan onder andere aantonen wat de onderhoudshistorie is, de kilometerstand nagaan of de lakdikte meten (veel dikte betekent dat de wagen veel is overgespoten).
 

Stel een stevig contract op
Vaak worden mensen enthousiast wanneer ze de auto van hun dromen gevonden hebben. Dan worden de belangrijke dingen zoals een contract snel getekend, om maar zo snel mogelijk de auto te kunnen kopen. Dit is een grote fout, het contract dient grondig te worden gelezen en bekeken. En ja, dat betekent ook de kleine lettertjes. Om te voorkomen dat de verkoper u een schadeauto verkoopt, kunt u hem vragen om in het contract te zetten dat de desbetreffende auto in het verleden weinig tot geen schade heeft opgelopen. Zo bent u er juridisch van verzekerd dat u geen miskoop begaat. Wanneer het toch mis dreigt te gaan, kunt u altijd op het contract terugvallen.
 

Maak een uitgebreide testrit
Dit is geen optie, dit is een must. Om kleine mankementen direct te kunnen opmerken, dient u een testrit te maken. Neem geen genoegen met een korte rit om het blok en rij minstens 20 minuten rond. Voelt de motor voor vertrek warm aan? Dan kan dat betekenen dat de verkoper hem alvast warm heeft laten lopen, waar u uw vraagtekens bij kunt zetten. Auto’s die nog niet zijn warmgelopen kunnen soms moeilijkheden veroorzaken tijdens het opstarten, vandaar dat dit soms door de verkoper wordt gedaan. Een goed functionerende auto hoeft niet van tevoren warm te lopen. Let tijdens het opstarten van de auto onder andere op de lichten, de ruitenwissers en de airco. Het verstandigste is om een testrit te maken met een stukje snelweg, een hobbelige weg en een gemiddelde 50 km/u weg, zodat het voertuig op verschillende terreinen wordt getest. Probeer de wagen flinke toeren te laten draaien. Schakelt de wagen tijdens het rijden stroef? Dan kan het zijn dat de schakelbak versleten is. Probeer ook eens tijdens een hogere snelheid flink om de rem te trappen, om te zien hoe de auto daarop reageert.
 

Koop uw auto bij een officiële dealer
Natuurlijk is het mogelijk om een auto bij een particuliere verkoper aan te schaffen. Bij een particulier is het vaak goedkoper om een auto te kopen. Dit kan wel mogelijke betrouwbaarheidsrisico’s met zich meebrengen. Wanneer u bij een gecertificeerde dealer een wagen koopt, bent u vrijwel verzekerd van een eerlijke aankoop. Verder heeft u ook meer zekerheid qua garantie wanneer u bij een dealer koopt. Hier hangt dan wel een hoger prijskaartje aan. Zoals u merkt zijn er veel dingen om rekening mee te houden tijdens het kopen van een occasion. Om ervan verzekerd te zijn dat u geen miskoop begaat biedt
https://autoverleden.nl een actueel overzicht van de geschiedenis van uw voertuig. Naast het opvragen van de basisinformatie kunt u ook voor een volledig rapport over de wagen kiezen. Dit maakt het voor u eenvoudig om te achterhalen wat voor voertuig u op het punt staat om te kopen.