Internet in Haarlem: tips voor sneller internet zonder glasvezel

26-11-2019, 09:38 |Van onze partner

Behelpen is het absoluut niet, maar Haarlem is helaas nog een van de steden in Nederland waar nauwelijks glasvezel is aangelegd. Is dat erg? Wij menen van niet, met glasvezel en snel VDSL internet komt een normaal huishouden echt wel uit de voeten op internet. Als je maar optimaal gebruik maakt van je verbinding.

Het voelt wellicht wat oneerlijk als wijken Planetenwijk en de Bomenbuurt wel gewoon aangesloten zijn op de verbinding van de toekomst: glasvezel. De rest van Haarlem moet het doen met kabel- en VDSL-internet over de telefoonlijn. In de praktijk valt er echter niet veel te klagen over deze verbindingen. De maximaal haalbare snelheid met VDSL over de telefoonlijn in Haarlem is met gemiddeld 134 Mb zeker snel te noemen. Dit blijkt ook wel uit het feit dat maar liefst 74% van de huishoudens in Haarlem kiest voor een internet abonnement over de telefoonlijn. Het is relatief goedkoop door de vele concurrentie en biedt voor normaal gebruik voldoende snelheid. De gemiddeld bestelde snelheid ligt namelijk op ongeveer de helft, maar 69 Mb. De prijs is daar dan ook naar met gemiddeld slechts 36,81 euro per maand. Het snellere kabelinternet wordt in Haarlem minder besteld. Slechts 21% kiest voor deze verbinding over de COAX-tv kabel. De gemiddeld bestelde snelheid ligt daarbij wel hoger, namelijk op 186 Mb. Daar betaalt men dan ook meer voor, gemiddeld 51,41 euro per maand.

Blijkbaar neemt de Haarlemmer dus genoegen met het aanbod aan snelheid, maar hoe maak je hier dan optimaal gebruik van? De snelheid die in de meterkast binnenkomt is namelijk niet vaak wat men ook daadwerkelijk ontvangt op de aangesloten apparatuur. Smartphones, tablets en laptops zijn natuurlijk draadloos, maar ook TV’s hebben vaak een Wifi-verbinding. In dat soort gevallen is het altijd beter toch te kiezen voor een bedrade verbinding. Dit is stabieler en sneller, dus ook voor bijvoorbeeld Netflix op je Smart-tv. Voor een desktopcomputer of een game-console is het sowieso altijd aan te raden deze van een ethernetkabel te voorzien direct op het modem of een switch. Op die apparaten wil je de meest stabiele en vlotte verbinding beschikbaar.

Voor de rest van de apparatuur is een draadloze verbinding vaak voldoende of de enige mogelijkheid. Een goed werkend Wifi-netwerk is dan natuurlijk het belangrijkst. Zeker wanneer het gaat om een nieuwbouwwoning of in een drukbevolkt gebied. De dikke betonnen vloeren en netwerken van buren gooien al snel roet in het eten. Dit is te voorkomen door de modem van je provider links te laten liggen en zelf een Wifi-netwerk aan te leggen. De standaard Wifi-zender is het de modem die je van de provider ontvangt is vaak te zwak. Daarnaast is deze vaak ook nog eens in bijvoorbeeld de meterkast geplaatst, niet de meest optimale plek om een signaal uit te zenden naar de rest van het huis.

Een eigen netwerk aanleggen kun je doen in de vorm van een Mesh-netwerk. Iedere zender (meestal 3 in huis) heeft verbinding met de andere zenders en zo geven zij het signaal aan elkaar door. Een andere oplossing is gebuikmaken van meerdere access points, oftewel bedrade Wifi-zenders plaatsen door je huis. Omdat de zenders bedraad zijn, ontvangen zij de maximaal haalbare snelheid van je verbinding. Goedkoop zijn deze opties echter niet, je bent al snel meer dan 200 euro kwijt voor een goede set. Echter heb je dan wel een stabiele verbinding, en door je hele huis.