• De gedecoreerden samen met burgemeester Roest op het bordes van het gemeentehuis

    Henk van Ommeren

Zeven lintjes in Bloemendaal

BLOEMENDAAL Van de gedecoreerden in Bloemendaal waren er donderdag 26 april vijf aanwezig tijdens de ceremonie in het gemeentehuis. Burgemeester Elbert Roest verontschuldigde zich voor het feit dat sommigen mensen onder een voorwendsel naar het gemeentehuis waren gelokt. Ook gaf hij aan dat het redelijk zeldzaam is als een burgemeester namens de Rijksoverheid optreedt. Daarvoor droeg hij de ambtsketen ook met het Rijkswapen naar de voorkant.


Riet Kroon was de eerste die door Roest werd toegesproken. Volgens hem was zij een vrouw met een hart van goud. Iemand die altijd klaar staat om mensen met problemen door moeilijke tijden heen te helpen. En dat in de rol van pleegouder, mantelzorger of ander soort vrijwilliger. Voor kwetsbare jongeren, maar ook voor buren of buitenlanders. Daarom ontving zij de onderscheiding als Lid van de Orde van Oranje-Nassau.
Meer dan 65 jaar is Luuk van Putten actief als vrijwilliger in de protestantse kerkgemeenschap van Bennebroek. Als 15-jarige begon hij al met het rondbrengen van het kerkblad. Volgens Roest iemand waar de samenleving niet zonder kan. Of het nu om financiële zaken gaat of om het schoonhouden van het kerkpad, Van Putten is daar. Ook hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De eerste die als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd was Jan-Willem van den Oever. Ook hij is sinds 1995 actief in de kerk en wel bij de Hervormde gemeente van Bennebroek. Dat in de vorm van kerkvoogd en begeleiding van kerkdiensten. Echter ook houdt hij zich bezig met het onderhoud en de begeleiding van renovaties van de kerk. Bovendien is hij zeer actief bij de scouting Haarlem.
Ook Anneke Kessler werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit voor haar werk voor kwetsbare jongeren. Als arts en in een functie bij het VTO team van de GGD (Vroegtijdige Onderkenning Ontwikkelingsproblemen). Al lange tijd houdt zij zich bezig met de jeugdgezondheidszorg en de verhouding tussen jonge kinderen en hun ouders bij de opvoeding. Ook op internationaal niveau.
De derde die tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd was Tom de Graaff. Na zijn pensionering stond De Graaf aan de wieg van de bevordering van het kiezen van meisje voor het technische onderwijs. Daarnaast houdt zich bezig met vrijwilligers organisaties zowel op regionaal als landelijk niveau. Als lid van de bewonersraad vecht hij voor de belangen van de bewoners uit zijn eigen omgeving.
In de middag volgde de benoeming van mevrouw Jeroo Billimoria tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij realiseerde de oprichting van Child Helpline International in Amsterdam. Een wereldwijd netwerk van telefonische hulplijnen voor jonge kinderen. Ook houdt zij zich bezig met de kansen voor opleidingen van jongeren die in armoede leven, zowel nationaal als internationaal.