• Willem Brand

Zestig jaar liefde is geven

HAARLEM Eigenlijk mochten ze zestig jaar terug geen verkering met elkaar. De vaders van Tonia en Co waren immers concurrenten van elkaar, beiden hadden een groentezaak in Haarlem-Noord. Maar op een braderie sprong de vonk over toen Tonia hem met een sombrero op ‘bijdehand’ zijn waren hoorde aanprijzen. Zondag 3 februari was er in de Moeder de Verlosser kerk een feestelijke mis voor Tonia en Co van Nouwland. ,,Na zestig jaar samenleven besef je: liefde is geven", zei pastoor Van der Wal. ‘s Middags was er feest met hun drie dochters, de acht kleinkinderen en de drie achterkleinkinderen in brasserie De Wildeman.

Willem Brand

Op maandag, hun trouwdag, gaat voortdurend de telefoon, komt de buurvrouw bloemen brengen en zijn dochter Marja, haar man Carlo en kleinzoon Remco op de koffie. Ja, ook Carlo en Remco zitten in de groente.

Tonia: ,,Co was bevriend met mijn broer Cor en kwam wel eens over de vloer. Op het stuk grond van zijn vader liepen ook onze paarden". Marja: ,,Het ging niet om het geloof maar om de groente". Maar ze kregen van opa Tool en opa Van Nieuwland hun zegen en begonnen een zaak in de Jac van Looystraat.

Al snel bleef Tonia in de winkel en ging Co de markten doen. Via het stadhuis regelde hij een ‘schreeuwvergunning’ voor de Botermarkt. ,,Ik mocht er pas om één uur beginnen met schreeuwen omdat ik verse groente had. Joh, ik kon je een illusie verkopen", zegt hij.

Wat riep hij dan zoal? Schoonzoon Carlo frist zijn geheugen op. ,,Proeven en keuren moet hier gebeuren". Ja, die, zegt Co en: ,,Ik heb meloenen om te zoenen". Tonia spontaan: ,,Dit mag niet in de krant hoor, maar als ze er weer waren riep ik: Ik heb zulke lekkere pruimen".

Na een vakantie nam Co zich eens voor om tegen een lastige klant te zeggen: Je moet maar een andere groenteboer zoeken. Co: ,,Kwam ze naar me toe, Nouwland, Nouwland, ik heb je zo gemist. Ze zoende me zowat".

Co heeft nog een tip voor de groenteman. Slanke vrouwen zijn dol op sla en bleekselderij, iets flinkere op zoete groentes. ,,Maar zet dat maar niet in de krant".