Zeldzame planten Noorder Emmakade in gevaar

HAARLEM De kredietaanvraag voor het onderhoud aan de Noorder Emmakade moet een korte tijd vertraagd worden. Dit was de boodschap van Marco Verwieringen aan de commissie beheer vorige week. Volgens hem is er onvoldoende overleg geweest tussen de gemeente en de muurplantwerkgroep. De Noorder Emmakade is momenteel rijk aan zeldzame varens en eiken volgens Verwieringen. De gemeente had eerder advies moeten vragen aan de muurplantwerkgroep om op deze manier te zorgen dat de zeldzame planten en monumentale bomen behouden zouden kunnen blijven. De huidige plannen voor het onderhoud zouden volgens hem in tegenspraak zijn van het ecologisch beleidsplan.

Volgens wethouder Cora-Yfke Sikkema is er wel degelijk een goed contact geweest over de planten aan de kade. Ook zal er volgens haar rekening worden gehouden met de zeldzame varens tijdens het onderhoud. Daphne Huysse van GroenLinks noemde het jammer dat de bomen in de bestaande onderhoudsplannen niet behouden kunnen blijven. ,,Hoe gaan we in de toekomst dit soort monumentale bomen behouden?'' vroeg ze de wethouder. Anne-Feite Bloem van de SP gaf de wethouder een oorveeg over het contact met de werkgroep. ,,Bedankt voor de excuses, maar ik hoor nu al 3 jaar sorry.'' Ook Wouter Rutten van de VVD toonde zich kritisch, maar bleek niet voor het uitstellen van de kredietaanvraag. ,,We kunnen niet nog meer vertraging oplopen want dan lopen de kosten op. Het is jammer dat we bij dit soort projecten nu wéér de zweem krijgen dat we het allemaal niet zo goed regelen.'' Sander van den Raadt (TrotsHaarlem) wees erop dat de kosten al verhoogd zijn. ,,We begonnen met 7 ton, toen werd het een miljoen en nu zou het 1,4 miljoen gaan kosten. Kunt u niet beter gewoon meteen 2 miljoen aan krediet aanvragen?'' aldus het raadslid. De commissie beheer heeft de kredietaanvraag, ondanks de kritische bijdrage van de muurplantwerkgroep, als hamerstuk naar de raadsvergadering verwezen. Wethouder Sikkema heeft op

advies van Verwieringen beloofd om contact te zoeken met de gemeente Amsterdam over hoe om te gaan met zeldzame flora op kademuren in de stad.